Deelgemeente Charlois Rotterdam

Segway voor Charlois

Na de start rond het Centraal Station dit najaar, wordt de Segway vanaf nu ook ingezet in de deelgemeente Charlois. Afgelopen vrijdag nam deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst de eerste Segway in gebruik.

Sinds vrijdag 13 maart rijden zes medewerkers van Stadstoezicht op Segways in Charlois. (foto: fotopersbureau Cor Vos) Voor de handhavers van Stadstoezicht in Charlois zijn voorlopig zes Segways beschikbaar. Twee daarvan kunnen worden gebruik in het Zuiderpark

Snel reageren

Bijna een half jaar geleden werd de eerste Segway door Stadstoezicht in gebruik genomen. Om ervaring op te doen met dit nieuwe en milieuvriendelijke vervoermiddel werd de Segway ingezet op en rond het Centraal Station. Nu is de deelgemeente Charlois aan de beurt.

De Segway is een zeer geschikt vervoermiddel voor de handhaving en toezicht in winkel- en andere voetgangersgebieden. Ik geloof dat Stadstoezicht met de Segway effectiever en efficiënter kan surveilleren en kan reageren op oproepen, aldus Dick Lockhorst, voorzitter deelgemeente Charlois.

Brede handhavers

Vorig jaar is een proef met brede handhavers in de deelgemeente Charlois met succes afgesloten. Alle handhavers van Stadstoezicht worden in de komende twee tot drie jaar opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Als brede handhaver mogen zij ook bekeuringen uitschrijven en overtreders aanhouden als zij zich niet willen identificeren, aanstalten maken om weg te lopen of niet willen meewerken.

Segway

De Segway wordt aangedreven door een elektromotor en is in staat om zichzelf in balans te houden. De Segway balanceert op dezelfde intuïtieve manier als mensen. De berijder bestuurt de Segway door verplaatsing van het lichaamsgewicht. Als de bestuurder naar voren leunt, beweegt de Segway voorwaarts; door achterwaarts te leunen rijdt hij naar achter. Hij stopt als de bestuurder rechtop gaat staan. Door aan de handgreep te draaien draait de Segway naar links of naar rechts, afhankelijk van de draairichting.