Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Steen en glas (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 17 maart 2009


------

CNV Steen en glas wil dat Calduran tijd neemt voor nadenken

Anker-steenbakkers de straat op

De werknemers van kalkzandsteenfabriek Anker in het Overijsselse Kloosterhaar gaan vanmiddag demonstratief de straat op. Bestuurder Peter de Ridder van CNV Steen en glas begrijpt deze uiting van onbegrip en boosheid maar al te goed: "Het is niet niks als jouw werkgever dreigt om de fabriek te sluiten. Dat mensen protesteren tegen het mogelijk ontslag van 55 collega's is logisch. Wij staan zonder meer achter deze mensen."

De Ridder zal die steunbetuiging vanmiddag ook zeker opnieuw laten horen in het overleg in Doorwerth met de directie van Calduran Kalkzandsteen, eigenaar van Anker. "Volgens ons is de koers die Calduran vaart veel te kort door de bocht. Wij zien ook wel dat de crisis de bouwsector raakt, en daarmee vrijwel alle producenten voor die sector. Maar dat houdt tevens in dat het een sectorbreed probleem is. Een situatie die eveneens een sectorbrede aanpak vereist. Om die reden hebben wij het voorstel gedaan om met alle ondernemers in de kalkzandsteenbranche op korte termijn plannen te ontwikkelen. Werktijdverkorting speelt daarin een rol en scholing. Maar ook een zoektocht naar middelen om de crisis te doorstaan. Want na die crisis gaat er weer gebouwd worden. Misschien wel in een hoger tempo dan voorheen. Dan moet je nu niet zonder meer productiecapaciteit, werkgelegenheid en vakbekwaamheid verloren laten gaan."

De Ridder wil Calduran er vanmiddag toebrengen in te stemmen met die gezamenlijke aanpak/zoektocht en de sluitingsplannen voor Kloosterhaar vooralsnog te parkeren.

Calduran Kalkzandsteen maakte onlangs bekend de productie van elementen vanuit Kloosterhaar naar de twee andere vestigingen in Harderwijk en Bovensmilde te willen verplaatsen. In Kloosterhaar zouden daardoor circa 55 mensen hun baan verliezen.

Anker Kalkzandsteen is sinds 1960 gevestigd in Kloosterhaar. Er worden stenen, lijmblokken en vellingblokken in diverse kwaliteiten geproduceerd.