Gemeente Castricum

Soepeler regels Langdurigheidstoeslag in Castricum

De regels voor inwoners van Castricum om in aanmerking te komen voor de Langdurigheidstoeslag zijn versoepeld. Vanaf 1 januari 2009 mogen de gemeenten namelijk eigen regels maken.

Volgens de oude regeling had een persoon recht op Langdurigheidstoeslag als hij minimaal 23 jaar was en vijf jaar een inkomen had dat niet hoger was dan de bijstandsnorm. Nu komen inwoners uit de gemeente voor deze extra toeslag in aanmerking als ze minimaal 21 jaar zijn en drie jaar een inkomen hebben dat gemiddeld in deze periode niet hoger is geweest dan 120% van de voor hem geldende bijstandsnorm. Door deze wijziging is de Regeling duurzame gebruiksgoederen overbodig geworden en komen te vervallen.

Aansluiting op armoedebeleid
Met de nieuwe regeling helpt de gemeente meer burgers met een laag inkomen. Het sluit aan op het armoedebeleid. Door het optrekken van de inkomensgrens voor de Langdurigheidstoeslag geldt nu voor alle Castricumse armoederegelingen dezelfde inkomensgrens. Dit schept niet alleen duidelijkheid, maar zorgt er ook voor dat uitvoering en handhaving van de regelingen eenvoudiger is.

Wanneer hebt u recht op de Langdurigheidstoeslag?
* U bent tussen de 21 en de 65 jaar oud.

* U heeft gedurende de afgelopen onafgebroken periode van 36 maanden (drie jaar) een inkomen ontvangen, dat gemiddeld in deze periode niet hoger dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm is.
* Uw vermogen (bijvoorbeeld spaargeld) is niet hoger dan 10.910,- (voor een gezin) of 5.325,- (voor een alleenstaande).
* U heeft de afgelopen 12 maanden geen Langdurigheidstoeslag ontvangen.

U heeft recht op de Langdurigheidstoeslag. Wat moet u doen?

De toeslag wordt niet automatisch uitgekeerd, maar moet worden aangevraagd bij de gemeente. U moet de Langdurigheidstoeslag aanvragen bij het team Werk, Inkomen en Zorg. Het team bekijkt dan of u de toeslag ook daadwerkelijk krijgt. U krijgt de toeslag één keer per jaar. U moet dus ieder jaar opnieuw een aanvraag doen.

De hoogte van de Langdurigheidstoeslag

Ook de hoogte van de Langdurigheidstoeslag is per 1 januari 2009 gewijzigd. Als u getrouwd bent of samenwoont, dan ontvangt u 496,-, een alleenstaande ouder ontvangt 445,- en een alleenstaande ontvangt 348,- per jaar. Deze bedragen worden jaarlijks per 1 januari geïndexeerd.