Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
17-03-2009

Groot onderzoeksproject rond Kieskompas van start
Kieskompas ook bij gemeenteraadsverkiezingen in 2010

Kieskompas biedt bij de Gemeenteraadsverkiezingen in 2010 kiezers hulp bij de keuze van een politieke partij. Eerder verdiende Kieskompas haar sporen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de parlementsverkiezingen in Nederland, België en Israël, Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Bij de Europese verkiezingen worden ook miljoenen kiezers verwacht op de Kieskompas website www.euprofiler.eu. Het doel van Kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezingen is het bevorderen van een hoge opkomst en het publiek beter te informeren over de voorstellen van alle deelnemende politieke partijen.

Geen plat stemadvies
Kieskompas geeft nadrukkelijk geen plat en dwingend stemadvies door een rangorde van partijen aan te geven. Na het invullen van 30 duidelijke stellingvragen krijgt de gebruiker te zien welke positie hij inneemt in een overzichtelijk politiek spectrum te midden van alle deelnemende partijen. Vervolgens kan iedere gebruiker aangeven welke issues het belangrijkste zijn en bekijken welke partij op deze punten het meest overeenkomt met de eigen politieke voorkeuren.
In tegenstelling tot andere stemhulpen laat Kieskompas meer ruimte voor nuance: gebruikers worden niet gedwongen in zwart-wit termen vragen te beantwoorden, maar kunnen aangeven in welke mate zij het eens zijn met een stelling. Met één simpele klik op een partij kan een gebruiker zien op welke issues hij het al dan niet eens is met de betreffende partij.

Gemeenten die willen deelnemen aan Kieskompas kunnen contact opnemen met André Krouwel of Jasper Laros T 020 598 39 66. E info@kieskompas.nl. www.kieskompas.nl

Vrije Universiteit Amsterdam