Vlaamse Overheid

tussen Meer en Brecht richting Antwerpen

Ingrijpende werkzaamheden op de E19/A1 tussen Meer en Brecht richting Antwerpen

Vlaamse overheid

dinsdag 17 maart 2009

Op 18 april 2009 start het Vlaamse Gewest met werkzaamheden op de E19/A1 tussen Meer en Brecht richting Antwerpen. Er wordt gewerkt over de hele breedte van de rijweg richting Antwerpen. Alle verkeer zal bijgevolg op de rijbaan richting Nederland worden geleid. Er wordt voornamelijk veel hinder verwacht op vrijdag 24 april 2009 (start van de meivakantie in Nederland) en tijdens het weekend van 25 en 26 april 2009. Bij gunstige weersomstandigheden zullen de werkzaamheden afgerond zijn op 9 mei 2009.

Doel van de werkzaamheden

Het wegdek van de E19-noord richting Antwerpen is in slechte staat. Als gevolg van het vele zwaar verkeer is er ernstige spoorvorming ontstaan. Daarom zal de asfaltverharding tussen Meer en Brecht worden vernieuwd over een lengte van 15 kilometer.

Fasering en verkeersafwikkeling

Om de duur van de werkzaamheden zo veel mogelijk te beperken, de veiligheid van de werf te garanderen en de kwaliteit van de werkzaamheden te verzekeren, werd geopteerd voor een drastische aanpak. De rijbaan richting Antwerpen wordt volledig afgesloten en alle verkeer wordt, via doorsteken in de middenberm, op de rijbaan richting Nederland geleid.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in twee fasen. Er zal tweemaal anderhalve week dag en nacht gewerkt worden om zowel de uitvoeringstermijn als de hinder tot een minimum te beperken.

Fase I - tussen afrit 1 'Meer' en afrit 2 'Loenhout':

Het verkeer richting Antwerpen wordt op de rijbaan richting Nederland gebracht en blijft twee rijstroken ter beschikking hebben. Het verkeer richting Nederland wordt over één rijstrook geleid.

Tijdens deze fase zal de op- en afrit 'Meer' richting Antwerpen afgesloten zijn. De op- en afrit 'Meer' richting Nederland blijft wel open, alsook de op- en afrit 'Transportzone Meer' in beide richtingen.

Fase II - tussen afrit 2 'Loenhout' en afrit 3 'Brecht':

Het verkeer richting Antwerpen wordt op de rijbaan richting Nederland gebracht en heeft maar één rijstrook ter beschikking. In deze fase blijven er voor het verkeer richting Nederland twee rijstroken ter beschikking.

De op- en afrit 'Loenhout' in de richting van Antwerpen is afgesloten. Richting Nederland blijven de op- en afritten in Loenhout en Brecht open.

Kostprijs

De geschatte kostprijs van het project is 3.500.000 EUR.

Voor algemene informatie:

Agentschap Wegen en Verkeer
Erika Decorte
Tel.: 03 224 69 11
Fax: 03 224 68 81

E-mail: wegen.antwerpen@vlaanderen.be

Een overzicht van alle lopende en geplande wegwerkzaamheden vindt u op www.wegenwerken.be.

Over het Agentschap Wegen en Verkeer:

De 1700 werknemers van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het optimaliseren van de gewest- en autosnelwegen in Vlaanderen. Het agentschap maakt deel uit van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Zie hoger