Internationale vastgoedmarkt leeft op

17/03/2009 12:24

Mondi, de belangenorganisatie

Misschien zijn het lentekriebels. Of zijn mensen gewoon crisismoe. Maar op de Second Home International heerste een opgewekte stemming. Onder de bezoekers én makelaars: "De markt zit weer in de lift."

Met 7.391 bezoekers was de opkomst van de beurs Second Home International vrijwel gelijk aan dat van de voorgaande editie in oktober 2008. De organisatie ging zelf uit van 6.000 bezoekers, een verwachting die ruim overtroffen is. Een belangrijk verschil met voorgaande edities, echter, is dat de bezoekers nu heel gericht op zoek waren. Uit verschillende reacties van exposanten blijkt dat zij de kwaliteit van de bezoekers hoog vonden.

Droom

Antoon Roks, directeur van Masa International Nederland, laat weten dat het aantal bezoekers wel minder was ten opzichte van voorgaande jaren, maar dat de opkomst van serieus geïnteresseerde klanten zeker niet lager was. 'Mensen kwamen goed voorbereid naar de beurs. Ze hadden een budget en wisten precies wat ze wilden. Mensen weten dat dit het moment is om te investeren in stenen. We merken dat de interesse voor Spanje blijft. Crisis of niet, mensen blijven dromen van een huis in een land met een aangenaam klimaat.'

Voorjaar

De geluiden naar aanleiding van de beurs zijn unaniem. Ook Christian van Winkoop, van International Properties (op de beurs aanwezig met projecten in Oostenrijk), spreekt over een geslaagde beurs. 'We wisten van te voren niet wat we konden verwachten. Hoewel er minder gesprekken plaatsvonden dan in voorgaande jaren, waren het wel goede gesprekken. De mensen die we spraken zijn heel gericht op zoek. Ze weten wat ze zoeken en zijn bereid om te investeren. We constateren bovendien dat mensen de negatieve berichten moe zijn. Heeft waarschijnlijk ook met het voorjaar te maken, er wordt weer meer naar de toekomst gekeken. Dat geeft hoop.'

Twijfel

De afgelopen tijd hebben veel mensen de kat uit de boom gekeken. Er lijkt echter een soort van 'crisismoeheid' te zijn ontstaan. Is dit een keerpunt? Misschien wel. De reacties op de beurs zijn in ieder geval een positief teken. De markt zit weer in de lift. Dit komt voor een deel door de koopjesjagers, die van de situatie gebruik maken om hun slag te slaan. Het blijft echter belangrijk om voorzichtig te zijn. De aanschaf van onroerend goed moet voortkomen uit een weloverwogen beslissing. Twijfelt u over een aanbieder of de informatie die u krijgt, dan kunt u een beroep op Mondi doen en zich aansluiten bij de belangenorganisatie.

Om het kopers makkelijker te maken worden aanbieders op de website van Mondi publiekelijk beoordeeld. De aanbieder, een makelaar of projectontwikkelaar, die het afgelopen jaar het beste beoordeeld werd, wint de Mondi award. Dit jaar was dat Puurspanje.

Overtuigend

Voorafgaand aan de beurs maakte Mondi drie genomineerden voor de award bekend; Azur Assistance Nederland, Calvos Casas en Puurspanje. Stuk voor stuk aanbieders met veel goede beoordelingen. Het bleek een nek-aan-nekrace te zijn, met niet hele grote onderlinge verschillen. Na zorgvuldige bestudering van de beoordelingen bleken die van Puurspanje net iets overtuigender te zijn.





http://www.mondi.nl