Bezuinigen AWBZ via tarieven heilloze weg

17/03/2009 13:33

ActiZ

Sinds 2003 ruim EUR 700 miljoen bezuinigd op AWBZ

Mocht het kabinet op de AWBZ willen bezuinigen dan moet dat niet door te korten op de tarieven voor de zorg. Dat zorgt alleen maar voor een verdere verschraling van de zorg voor cliënten en verslechtering van de financiële positie van zorgorganisaties.

De AWBZ-sector heeft de afgelopen jaren al ruim EUR 700 miljoen ingeleverd. Nieuwe tariefkortingen zijn daarom onverantwoord, aldus ActiZ. Om de AWBZ toekomstbestendig te maken moet het kabinet nu knopen doorhakken en concrete stappen zetten, meent de brancheorganisatie van zorgondernemers.

Sinds 2003 heeft de sector voor verpleging, verzorging en thuiszorg ruim

EUR 700 miljoen ingeleverd. Met een bedrag van EUR 565 miljoen aan bezuinigingen is de thuiszorg de afgelopen jaren het hardst getroffen. Verpleeg- en verzorgingshuizen leverden de afgelopen jaren EUR 155 miljoen in door efficiencykortingen en regionale kortingen. Ondanks het extra geld van VWS komen verpleeg- en verzorgingshuizen op dit moment circa EUR 500 miljoen tekort om de daadwerkelijke zorgvraag te kunnen bekostigen. Behalve in de thuiszorg is ook daar verschraling van de zorg aan de orde. ActiZ baseert deze cijfers op onderzoek van Prismant en eigen berekeningen. Het overheidsbeleid van de afgelopen jaren is niet zonder gevolgen gebleven: de zorg wordt schraler en schraler en veel zorgorganisaties staan er financieel slecht voor. "Dat is een heilloze weg", aldus Aad Koster, directeur van ActiZ. "Als het kabinet wil bezuinigingen via de AWBZ dan kan dat niet via tariefkortingen. Er is bij zorgorganisaties geen ruimte om weer een korting op te vangen. Zo'n tariefmaatregel gaat dus direct ten koste van de zorg voor de cliënt. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Toekomstbestendig

ActiZ roept het kabinet op om nu besluiten te nemen over de toekomst van de AWBZ. "Als de politiek de premie niet wil verhogen, dan pleiten wij voor een model waarin bepaalde vormen van langdurige zorg voor iedereen gegarandeerd zijn", zegt Aad Koster. "Naast een soort basisverzekering voor AWBZ-zorg moet het dan mogelijk zijn om je aanvullend te verzekeren of te sparen voor aanvullende zorg". Alleen zo'n model biedt een oplossing voor de groeiende zorgvraag in het licht van de beperkte financiële middelen die de overheid beschikbaar stelt.