Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Orbis

Orbis

Kamerstuk, 17 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ/2920430

17 maart 2009

Geachte voorzitter,

Het Orbis Medisch en Zorgcentrum in Sittard kampt met financiële problemen. Als gevolg hiervan heeft het concern aangekondigd te willen bezuinigen op materiële kosten en het aantal werknemers te willen reduceren.

Het concern heeft aangegeven dat in de aanloop naar het reorganisatieproces de Ondernemersraden van de bedrijfsonderdelen, de Centrale Ondernemersraad, de gezamenlijke Cliëntenraad en het bestuur van de Medische Staf op hoofdlijnen zijn geïnformeerd. Hetzelfde geldt voor de vakbonden. De komende weken zal Orbis overleg voeren over het sociaal plan en zal duidelijk worden in hoeverre overplaatsing binnen het concern, vrijwillig vertrek en begeleiding van medewerkers van werk naar werk het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum kunnen beperken.

Een grote teruggang in personeel kan een risico vormen voor de kwaliteit van zorg. De inspectie houdt daarom nadrukkelijk de vinger aan de pols en zal het concern woensdag bezoeken. De financiële ontwikkelingen zal ik uiteraard nauwlettend volgen.

Uw Kamer heeft op 13 maart vragen gesteld naar aanleiding van de situatie bij Orbis. Die vragen zal ik zo snel mogelijk beantwoorden.

Ik hoop u met deze brief voldoende geïnformeerd te hebben en zal u zeker over relevante ontwikkelingen informeren.

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink