Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


17 mrt 2009

Amsterdam intensiveert aanpak jeugdoverlast

De Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) begint deze week met een proef waarbij straatcoaches en gezinsbezoekers jeugdige overlastplegers over de stadsdeelgrenzen heen volgen. Het gaat hierbij om de aanpak van zogenaamde overloopgroepen, jongeren die overlast zoals intimidatie, herrie, vervuiling en vandalisme in een stadsdeel veroorzaken, maar zelf in een ander stadsdeel wonen.

Straatcoaches spreken deze jongeren op straat aan op hun gedrag en gezinsbezoekers confronteren de ouders met het gedrag van hun kinderen. In nauwe samenwerking met de politie en stadsdelen blijven de straatcoaches de jongeren confronteren met hun overlastgevende gedrag zonder daarbij gehinderd te worden door stadsdeel-, wijkteam- of districtsgrenzen.

De pilot duurt tien maanden en start met groepen in de stadsdelen Oud-West en Centrum omdat de problematiek van overloopgroepen daar goed zichtbaar is. Ook stadsdeel Oost-Watergraafsmeer is nauw betrokken omdat de overloop als eerste naar dit stadsdeel zou kunnen plaatsvinden. Omdat jongeren zich niet aan stadsdeelgrenzen houden, zijn alle stadsdelen uiteindelijk betrokken.

Straatcoaches
De SAOA is sinds 2006 actief in de stadsdelen Slotervaart, Osdorp, de Baarsjes, Zeeburg en Amsterdam-Noord en boekt goede resultaten met de locatiegebonden aanpak van jeugdoverlast door straatcoaches en gezinsbezoekers. Straatcoaches, herkenbaar aan hun grijs/rode kleding, zijn zeven dagen in de week op flexibele tijden actief (indien nodig ook 's nachts). Zij brengen de groepen in kaart en spreken de jongeren direct aan op hun gedrag. De straatcoaches signaleren, rapporteren, waarschuwen en komen tussenbeide als het nodig is. De straatcoaches koppelen hun bevindingen terug naar de politie en stadsdelen.

In samenwerking met stadsdelen en politie kunnen vervolgens gezinsbezoekers - indien nodig - binnen 24 uur de ouders van deze jongeren bezoeken en hen confronteren met het gedrag van hun kind op straat. Zo worden ouders medeverantwoordelijk gemaakt voor het stoppen van de overlast en voor het gedrag van hun kind. Indien nodig, kan via het betrokken stadsdeel zorg en hulpverlening worden geregeld.

Resultaten onderzoek
In 2008 is er onderzoek gedaan naar het functioneren van de straatcoaches en gezinsbezoekers in relatie tot de bestrijding van jeugdoverlast. Hieruit blijkt dat de inzet van straatcoaches zorgt voor afname van de feitelijke en ervaren overlast. De verwachting is dat ook de overlast van de overloopgroepen door de inzet van straatcoaches en gezinsbezoekers zal afnemen.