Gemeente De Ronde Venen


Haitsmaplein Mijdrecht meest geschikt voor Cultuurhuis

Het Haitsmaplein in Mijdrecht komt na onderzoek als meest geschikte locatie naar voren voor vestiging van het toekomstige Cultuurhuis.

Nadat eerder de stationlocatie is aangewezen als vestigingsplaats, zijn op verzoek van de gemeenteraad de potentiële locatiemogelijkheden uitgebreid en ruimer onderzocht. Het college van B&W stemde in de vergadering van dinsdag 10 maart in met de uitwerking van de mogelijkheden van het Haitsmaplein. De uitwerking van deze locatie maakt onderdeel uit van de plannen rondom de herontwikkeling van het winkelgebied in Mijdrecht.

In mei 2008 heeft de gemeenteraad de stationslocatie in Mijdrecht aangewezen als de toekomstige locatie van het Cultuurhuis. Echter, in de begrotingsraad van november 2008 heeft de raad besloten niet langer vast te willen houden aan deze keuze, maar verzocht de locatiekeuze voor het Cultuurhuis ruimer te bekijken en ook de locaties Willisstee en zwembadlocatie Blijdrecht mee te nemen in een onderzoek. Daarbij werd verzocht ook de benodigde investeringen en exploitatielasten per locatie weer te geven om een vergelijking mogelijk te maken. Naast deze aanvullingen, zijn ook de locaties bibliotheek Mijdrecht en het Haitsmaplein meegenomen in het onderzoek.

De vijf potentiële locaties werden beoordeeld en onderling vergeleken op basis van een tiental criteria, waaronder de ligging, sociale veiligheid, bereikbaarheid en parkeermogelijkheden en eigendom. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat twee locaties positief beoordeeld worden, dit zijn de zwembadlocatie Blijdrecht en het Haitsmaplein. De locatie Blijdrecht heeft echter een minder goede ligging en uitstraling dan het Haitsmaplein. De stationslocatie is gemiddeld beoordeeld. De Willisstee en de bibliotheek Mijdrecht scoren minimaal en blijken hierdoor niet geschikt als locatie voor realisatie van het Cultuurhuis in Mijdrecht. Op grond van deze onderzoeksresultaten heeft het college besloten de locatie Haitsmaplein verder uit te werken. De uitwerking van de mogelijkheden voor deze locatie maakt onderdeel uit van de plannen voor de herontwikkeling van het hele (winkel)gebied. Besluitvorming over de locatiekeuze moet in dit bredere kader bekeken worden.

Voor wat betreft de benodigde investeringen en exploitatielasten per locatie, is voor dit onderzoek een schatting gegeven van deze kosten aangezien een exacte raming een kostbare investering is en er teveel onzekere factoren zijn. Een eerste indicatie van de investeringskosten komt uit op een bedrag van EUR 5.3 miljoen, uitgaande van volledige nieuwbouw (bouw-, inrichtings- en bijkomende kosten).

De investeringen en exploitatielasten zijn afhankelijk van het bruto vloeroppervlak. Voor de kostenindicatie is voorlopig uitgegaan van 2800 m², met daarin een multifunctionele zaal van 150 m². Deze zaal is geschikt voor het houden van vergaderingen en cursussen, maar biedt eveneens ruimte voor het plaatsen van een (demontabel) podium, licht en circa 125 zitplaatsen. De exacte kosten worden in de Nota van Uitgangspunten opgenomen. Besluitvorming over deze nota is voorzien van de raadsvergadering van juni 2009.