Uitgeverij Meulenhoff

Poëzie

Bindwijze: Paperback
Omvang: 120 Blz.
ISBN: 9789029084567
Prijs: EUR 19,95
Catalogus: Voorjaar 2009
Fonds: Poëzie
Verschenen: Maart 2009

Bestendig verblijf
Bestendig verblijf
Bude, F.

Bestendig verblijf
Frans Budé

Terug in papeete

Ogen boven water oefenen het zicht op de roerloze bergwand, draaien weg van het schip vol kieuwen en staarten,

men stapelt ze tot vis. Parmantig draait de zwoele wind, tilt de rokken van dagdromende meiden, gilletjes klinken op.

Elders trekt een leger mieren over de straatweg, ze schrijven een verhaal, krioelen de aarde rond, in afgronden zich vertakkend, spoorslags heen.

Bestendig verblijf is een omvangrijke, gevarieerde dichtbundel over reizen in ruimte en tijd, met zijwegen naar beeldende kunst en psychiatrie. Frans Budé leeft zich even gemakkelijk in in de door angstvisioenen gekwelde doodzieke componist Robert Schumann als in een twintigtal kunstenaars van naam (van de middeleeuwen tot nu) die hij volgt bij het scheppingsproces in hun atelier.

Ook in de imposant aanwezige natuur weet Frans Budé een verborgen werkelijkheid te ontdekken die aan het dagelijkse leven ontstijgt. Het maakt zijn gedichten verrassend intiem. Met de dubbeldikke bundel Bestendig verblijf viert Meulenhoff - vijfentwintig jaar na het verschijnen van zijn debuutbundel Vlammend marmer - het zilveren dichtersjubileum van Frans Budé.

De pers over het werk van Frans Budé: `Een tijdloos en nauwgezet onderzoek naar de grenzen van leven en dood, herinnering en vergeten, taal en stilte.' de Volkskrant

`Frans Budé heeft zich in toenemende mate ontwikkeld tot een dichter van de intimiteit, van de vertraging en het tedere gebaar, van het verlangen, de hunkering en de wellust, met zinnen die openbarsten van geluksverlangen.' Ons Erfdeel

`Budé schrijft zoals Vermeer schilderde.' Haagsche Courant