Vereniging Homeopathie geeft Klink huiswerk

17/03/2009 14:27

Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland

Amsterdam - 17 maart 2009. Scheer de alternatieve zorg niet over één kam. En schep voorwaarden voor toezicht en controle. Dit adviseert het bestuur van de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) aan minister Klink.

Het bestuur van de KVHN reageert hiermee op de brief die Ab Klink op 2 maart aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin kondigt de minister van VWS nieuw beleid aan om misstanden in de alternatieve zorg effectiever te kunnen aanpakken.

In haar reactie, die is vervat in een uitgebreide brief, spreekt het KVHN-bestuur haar verbazing uit over de rigoureuze tweedeling die Klink bepleit voor het totale zorglandschap. Enerzijds onderscheidt de minister de reguliere zorg, met de Wet BIG als houvast. En anderzijds creëert hij een restcategorie, met daarin alles wat niet-regulier is: de alternatieve genees- en behandelwijzen. Voor deze restcategorie sluit de minister de Wet BIG nadrukkelijk af als regulerend raamwerk.

Het bestuur vindt, samen met de minister, dat gezondheidszorg deugdelijk en veilig moet zijn. Vormen van toezicht en controle zijn hiervoor onmisbaar. Maar deze kunnen in de opvatting van de KVHN niet worden uitgeoefend zonder een regulerend raamwerk. De vereniging roept de minister daarom op hiertoe initiatieven te ontplooien.

Daarnaast wordt de minister aangespoord de alternatieve zorg niet beleidsmatig te benaderen als één geheel. Hiervoor is dit veld te divers en te bontgekleurd. Zo is het zeer de vraag in hoeverre Complementary Alternative Medicine (CAM) nog kan worden beschouwd als niet-regulier. Tot deze CAM-sector behoren gevestigde disciplines als de homeopathie, de antroposofische gezondheidszorg, de acupunctuur, de natuurgeneeswijze en de manuele therapie. Zij werken vaak al in allerlei vormen samen met de reguliere geneeskunde in een zogenaamd integratief zorgaanbod. Beleid en regelgeving dienen op deze werkelijkheid in te spelen, zodat onderlinge samenwerking en integratie verder kan worden bevorderd en gefaciliteerd.

Bovendien wil de KVHN dat voor alternatieve genees- en behandelwijzen een waarmerksystematiek wordt ontwikkeld. Niet alleen met het oog op het operationaliseren van toezicht en controle, maar ook als helder handvat voor de consument.





http://www.vereniginghomeopathie.nl