Politie Kennemerland

De voetstap

Badhoevedorp, 17-03-2009

De Voetstap

BADHOEVEDORP, 16 maart - De politie Haarlemmermeer heeft vrijdagavond tijdens een drie uur durende actie een flink aantal bewoners gewezen op de inbraakgevoeligheid van hun woning door een zgn. voetstap achter te laten. Op deze flyer, in de vorm van een voetafdruk, staat te lezen ' deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn '. In drie uur zijn maar liefst 28 flyers neergelegd. Op keukenvloeren, in onafgesloten schuurtjes, vaak lagen dure spullen zo voor het grijpen. In dit geval voor oplettende politiemensen, maar dat had natuurlijk net zo goed voor de grijpgrage vingers van een insluiper kunnen zijn. De politiemensen zijn niet daadwerkelijk in de woningen geweest, de voetstappen zijn vanuit een geopende deur op de vloer gelegd.

De bewoners van een huis waar een ongewenste voetafdruk werd neergelegd kregen daarnaast een brief door de brievenbus, waarin werd uitgelegd waarom de flyer was neergelegd. Daarnaast werd ook een folder achtergelaten, waarin tips worden gegeven hoe het huis goed te beveiligen. Maar, ook dat is relatief, want ook al heeft een huis het beste hang- en sluitwerk: als de deur of het raam niet wordt afgesloten is dat allemaal zinloos. Een beetje ervaren insluiper heeft echt maar een paar minuutjes nodig om uw waardevolle spullen weg te nemen. En dan niet alleen die zaken die te vervangen zijn, zoals een laptop of dure camera, maar ook sieraden of andere zaken met een grote emotionele waarde. Die zijn onvervangbaar.

De bewoners van de huizen waar een voetstap is achtergelaten, waren zeer te spreken over de politieactie. Een bewoonster gaf aan 'even snel op en neer naar de manege te zijn geweest'. "Ik ben me rot geschrokken, maar dit werkt absoluut beter dan enkel een foldertje!" De politie gaat bekijken of de actie ook in andere delen van de gemeente Haarlemmermeer gehouden gaat worden.