Provincie Utrecht

Provincie Utrecht koopt vliegbasis Soesterberg van Defensie

17-3-2009 -

Provincie Utrecht en Domeinen, onderdeel van het ministerie van Financiën hebben overeenstemming bereikt over de aankoop van driekwart van het terrein van vliegbasis Soesterberg. Voor 8 miljoen euro wordt de provincie medio juni eigenaar van ruim 380 hectare grond. De provincie transformeert het terrein samen met de gemeenten Soest en Zeist tot een natuurgebied met recreatiemogelijkheden en een museumkwartier. Defensie ontwikkelt hier het nationaal Defensiemuseum. Met de aankoop, sloop, sanering en herinrichting is een bedrag gemoeid van 47 miljoen euro. De drie initiatiefnemers voor de herinrichting willen dit bedrag vooral met de bouw van woningen aan de rand van de vliegbasis terugverdienen.

Extra kans voor de natuur
Onder de noemer Hart van de Heuvelrug werkt de provincie al sinds 2004 samen met 16 partners aan een duurzame ontwikkeling van het gebied tussen Zeist, Soest en Amersfoort. In 2005 werd duidelijk dat het ministerie van Defensie een aantal van haar terreinen zou gaan afstoten. Provincie Utrecht zag direct de kans om met de aankoop van de basis de natuur in het gebied verder te versterken. Met de herinrichting van de vliegbasis worden het zuidelijk en noordelijk deel van de Heuvelrug weer met elkaar verbonden. De Ecologische Hoofdstructuur krijgt hiermee in de provincie Utrecht verder vorm.

Ruimtelijk plan klaar
Provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest werken samen aan een Ruimtelijk Plan voor de herinrichting van de basis. Een eerste plan waarin de bouw van 1.400 woningen werd voorzien, kreeg onvoldoende steun van de omwonenden. Met de presentatie van een conceptplan in 2008 zetten de drie partijen een nieuwe koers in, waarin de natuur het primaat krijgt. Op 9 maart jl. is het definitieve Ruimtelijk plan gepresenteerd.

Overdrachtsfeest 13 juni
Provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest organiseren op zaterdag 13 juni een groot regionaal overdrachtsfeest. Die dag is er op de vliegbasis een gratis toegankelijk podiumfeest met optredens van verschillende artiesten. Defensie laat die middag nog één keer verschillende vliegtuigen over de basis vliegen. Na de overdracht blijven de hekken nog enige tijd om de vliegbasis staan. Uit oogpunt van veiligheid en beheer wordt de basis beetje bij beetje opengesteld voor het publiek.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 - 258 3207