Provincie Utrecht

Provincie investeert in creatieve industrie

17-3-2009 -

GS investeren ruim 500.000 euro in nieuwe projecten voor de creatieve industrie in de provincie Utrecht. De financiële bijdrage komt uit het stimuleringsprogramma Cultuur en Economie dat is bedoeld om coproducties tussen de culturele sector en het reguliere bedrijfsleven uit de startblokken te helpen. De provincie wil deze samenwerking aanjagen, omdat kennis en creativiteit de belangrijkste concurrentiefactoren zijn geworden in de hedendaagse economie.

Game voor Utrechtse starters
Voor Utrechtse starters ontwikkelt de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) een game dat op 15 mei 2009 online gaat op Internet. Dit spel laat zien hoe vernieuwende ideeën voor producten of diensten zo goed mogelijk op de markt gebracht kunnen worden. Het nieuwe, elektronische spel sluit goed aan op de positie die de provincie Utrecht heeft verworven als toonaangevende regio op het gebied van gaming. De provincie investeert 13.000 euro in dit project.

Masterclass Ondernemen
Speciaal voor ontwerpers start de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in het najaar van 2009 een Masterclass Ondernemen. Ook dit initiatief richt zich op startende bedrijven in creatieve sectoren en is erop gericht om het ondernemende vermogen van deze jonge bedrijven te versterken. De masterclass is een samenwerkingsproject van de HKU met het ROC, Grafisch Lyceum en de Dutch Game Garden. De provinciale bijdrage is 25.000 euro.

De Filiaalhouders
Theatergezelschap Het Filiaal gaat in 2009 een samenwerkingsverband aan met het Utrechtse bedrijfsleven. Uit de contacten die worden aangeknoopt met de bedrijven komt een speciaal programma dat gedurende drie jaar met circa drie Utrechtse ondernemingen wordt uitgevoerd. Innovatie en het aanboren van nieuwe creatieve producten en diensten staan ook hier centraal in deze coproductie. De provincie investeert ruim 30.000 euro in dit project.

Multicultureel ondernemen
Utrechtse ondernemers met een verschillende culturele achtergrond elkaar laten inspireren met vernieuwende ideeën. Die gedachte staat centraal achter het initiatief Creatif van de gemeente Utrecht. Onder deze vlag wordt in 2009 een vereniging van culturele ondernemers in het leven geroepen, die 15 concepten ontwikkelt voor innovatieve producten en diensten. De vereniging gaat verder netwerkactiviteiten ontwikkelen en een website die als digitale ontmoetingsplaats gaat werken. De provinciale bijdrage is 100.000 euro.

Overige projecten die kunnen rekenen op een bijdrage van de provincie zijn de lichtkunstmanifestaties Lumineus Amersfoort en Trajectum Lumen, Co-Design Pressurecooker (Syntens) en Connecting Conversations (Walter Maashuis).

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196