Onderzoek Berenschot: corporaties vinden ander toezicht noodzakelijk

17/03/2009 15:26

berenschot

Utrecht, 17 maart 2009 - Woningcorporaties zijn niet tevreden over het externe toezicht zoals dat nu op hun wordt uitgeoefend. Dit blijkt uit een onderzoek van Berenschot onder directeuren en bestuurders van dertig corporaties met elk meer dan 5.000 woningen. Meer dan driekwart van hen geeft aan het huidige toezicht te versnipperd en te politiek gekleurd te vinden en pleit voor de instelling van een Nationale Woon Autoriteit.

Aanleiding voor het onderzoek van Berenschot was de politieke onrust en de recente berichten over de activiteiten en risico's van corporaties in de media. Het onderzoek richtte zich specifiek op het toezicht vanuit de overheid op corporaties; momenteel is dit belegd bij het Ministerie van VROM/WWI en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Dat het huidige toezicht niet voldoet, ligt volgens de meeste corporaties in het gegeven dat het externe toezicht nu "te versnipperd" en "te politiek gekleurd" is. De meerderheid van de corporaties pleit er dan ook voor om de toezichtstaken van het ministerie en het CFV onder te brengen bij een nieuw op te richten onafhankelijke Nationale Woon Autoriteit. Corporaties zijn er voorstander van het toezicht op activiteiten van de corporaties - het volkshuisvestelijke toezicht - te intensiveren en bij de Autoriteit onder te brengen. Een minderheid van de corporaties wil de taken van het Centraal Fonds Volkshuisvesting uitbreiden.

Een gecentraliseerd, breder en intensiever toezicht kan ertoe bijdragen dat risico's van corporaties eerder gesignaleerd worden en dat excessen aan het licht komen. Dit verkleint mogelijk de kans dat corporaties als gevolg van branchevreemde activiteiten financieel in de problemen komen.





http://www.berenschot.com