VVD


17-3-2009

Minister Rouvoet, ga aan het werk!

Het Nederlandse systeem voor de jeugdzorg kraakt in zijn voegen. Minister Rouvoet laat het één na het andere onderzoek uitvoeren, maar concrete resultaten blijven uit.

Woordvoerster Ineke Dezentjé Hamming: "De provincies krijgen geld toegewezen op basis van ramingen, terwijl het op dit moment volstrekt onduidelijk is wat de effecten van jeugdzorg zijn en of jongeren wel de juiste hulp krijgen aangeboden. De VVD heeft al meerdere malen gezegd dat het kabinet moet stoppen met geld in een bodemloze put te gooien. Uit allerlei rapporten en onderzoeken blijkt dat de branche zelf zegt dat meer geld niet de oplossing is voor het wegwerken van de wachtlijsten. Oplossingen liggen juist in méér efficiency en minder bureaucratie."

De Commissie Financiering Jeugdzorg (CFJ) schetst nu wederom een verontrustend beeld van de financiering van de jeugdzorg. De financiering blijkt puur natte vingerwerk te zijn, er wordt totaal geen rekening gehouden met de efficiëntie van zorgaanbieders, prestatiegegevens en doelmatigheid. Daarnaast heeft men nog steeds geen idee in hoeverre nieuwe beleidsprojecten - zoals de Centra voor Jeugd en Gezin, het Advies Meldpunt Kindermishandeling en de Zorg- en Adviesteams op scholen - de vraag naar jeugdzorg beïnvloeden.

"De VVD wil nu eindelijk eens duidelijkheid van de minister. Als er geen controle is op de effectiviteit van jeugdzorg en niemand wordt afgerekend op de kwaliteit, hoe weten we dan of de jeugd goed geholpen wordt? Minister Rouvoet, ga eindelijk eens aan het werk en zorg dat er orde op zaken wordt gesteld binnen de jeugdzorg", aldus Dezentjé Hamming.


16 maart 2009

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl