Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU eensgezind over alternatieve tekst antiracismetop

17 mrt 2009 | De Europese Unie presenteert op initiatief van Nederland een alternatieve slottekst voor de VN-conferentie tegen racisme. 'In deze tekst staat religie niet langer boven de rechten van het individu, wordt discriminatie op basis van seksuele geaardheid wel veroordeeld, en staat geen antisemitische taal meer'. Dat verklaarde minster Verhagen na afloop van een bijeenkomst met zijn EU-collega's in Brussel.

Nederland maakt zich grote zorgen over de VN-conferentie tegen racisme. Verhagen: 'De conferentie werd door een aantal landen slechts gebruikt om hun eigen dubieuze politieke agenda te voeren. Dat is niet acceptabel.'

Het Nederlandse tekstvoorstel werd door de collega's van Verhagen met instemming ontvangen en gezien als een goed alternatief voor de huidige tekst die voor veel EU-landen onacceptabel was. De EU zal de Nederlandse tekst voorleggen aan de organisatoren van de antiracismeconferentie met het verzoek deze over te nemen. Mocht dit voorstel niet op steun van de andere deelnemers aan de conferentie kunnen rekenen dan zal de EU zich vermoedelijk als groep terugtrekken uit de conferentie. De VS trok zich eerder terug net als Canada en Israël.

De Durban Review Conference is een vervolg op de VN antiracismeconferentie die in 2001 werd gehouden in Durban, Zuid-Afrika. Daar werd een groot aantal aanbevelingen gedaan die racisme en discriminatie wereldwijd moeten uitbannen. Deze aanbevelingen werden verwoord in het Durban Actieplan. Op de conferentie die in april op het programma staat, zal gekeken worden hoe het staat met de uitvoering van het Durban actieplan uit 2001.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Verenigde Naties
Bijlagen

* Alternatieve draft outcome tekst Durban II