CNV: Reddingsplan BBL-jongeren noodzakelijk

17/03/2009 15:42

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Metaaltechniek (onderdeel van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 17 maart 2009


------

CNV BedrijvenBond en CNV Jongeren maken zich grote zorgen over dumping leerlingen

Reddingsplan BBL-jongeren noodzakelijk

Het ministerie van SoZaWe, de vakbonden, opleidingsfondsen en de werkgevers moeten op korte termijn een reddingsplan voor de zogenaamde BBL-jongeren uitwerken. Deze school/werkgaande jongeren dreigen nu fors het kind van de crisisrekening te worden. In de metaalsector, maar ook andere branches, worden de leerlingen op grote schaal gedumpt door ondernemingen, zo weet bestuurder Marco Hietkamp van CNV Metaaltechniek.

Volgens de vakbonden, met zeer veel leden in branches waar de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) populair is, raken de jonge werknemers dubbeldik in de knel door de crisis. De BBL-scholier gaat een dag per week naar school en werkt vier dagen in een erkend leerbedrijf.

Marco Hietkamp: "Ze worden als eerste ontslagen in bedrijven waar de vraag het productaanbod niet meer bijhoudt. De extra pech wordt veroorzaakt door het feit dat ze dan hun opleiding(en) niet kunnen afmaken, zonder diploma op straat komen te staan en na korte tijd al in de bijstand belanden. Het werkverleden geeft niet zelden slechts recht op een paar maanden WW-uitkering. En zelfs de bijstand-uitkering daarna is onzeker. Als de jonge werknemers nog thuis wonen kunnen ze daar namelijk geen aanspraak op maken."

Ook onder zogenoemde BOL-leerlingen laat de crisis zich in negatieve zin gelden. Deelnemers aan de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) gaan vijf dagen per week naar school en doen hun praktijkvorming op tijdens stages. Vanwege de crisis wordt het in toenemende mate moeilijker om geschikte stageplekken te vinden.

Hietkamp: "Zowel de BBL- als de BOL-situatie vereist dus een kordaat optreden op korte termijn. Overigens niet alleen vanwege het persoonlijk belang van deze jongelui. Veeleer ook vanwege het niet geringe belang voor de branches zelf. Als het opleiden van jonge mensen stagneert, zitten de bedrijven straks zonder vakbekwame medewerkers. Dat is slechts een kwestie van tijd. Een goed idee is dan ook om juist nu, nu het in veel bedrijven een slappe tijd is, de oudere medewerker ruimer in staat te stellen de jonge collega's op te leiden. Daarmee stelt de branche zijn eigen toekomst zeker. En dat is van belang, voor als die crisis weer voorbij is."





http://www.cnvbedrijvenbond.nl