Gemeente Noordwijkerhout

17/3/2009 - Vaccinatierondes baarmoederhalskanker Vanaf 2009 worden meisjes in Nederland gratis ingeënt tegen baarmoederhalskanker. De inenting is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en bestaat uit drie prikken.

Voor wie?
De inenting is voor alle meisjes die zijn geboren in 1997 of daarna. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging thuis. Ook meisjes die zijn geboren in 1993, 1994, 1995 of 1996 krijgen een uitnodiging. Meisjes die voor 1993 zijn geboren krijgen de inenting niet. Als zij toch een vaccinatie willen, kunnen zij dat overleggen met hun huisarts. Als je de inenting via je huisarts krijgt, moet je dat wel zelf betalen. Soms vergoedt je verzekeraar de kosten. De minister heeft besloten welke meisjes voor vaccinatie in aanmerking komen. Zijn beslissing is gebaseerd op advies van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft gekeken voor welke leeftijden de kosten van vaccinatie opwegen tegen de gezondheidswinst. Niet iedereen kan gevaccineerd worden binnen het Rijksvaccinatieprogramma, anders zou het programma te duur worden. Het geld kan dan beter ingezet worden op een andere gezondheidspost.

In noordwijkerhout is de eerste prikdag 12 maart 2009 en de tweede op 16 april 2009. Hoe laat je moet hangt af van het jaar dat je geboren bent.

Kosten
Meisjes die geboren zijn in 1993 of daarna, hoeven de vaccinatie niet te betalen als zij die op uitnodiging bij de GGD gaan halen. Hebben zij zelf al vaccinaties geregeld via hun huisarts, dan moeten zij die zelf betalen. Deze kosten worden niet vergoed vanuit de overheid en ook niet door de GGD.

Zelf beslissen
Je krijgt ook een prik als je zonder ouder of voogd komt. In de wet is vastgelegd dat bij mensen van twaalf tot en met vijftien jaar een medische handeling kan worden gedaan als zij dat zelf willen. Ook als de ouder(s) of voogd(en) het daar niet mee eens zijn. Overleg wel altijd met je ouder(s) of voogd(en). En neem je oproepkaart mee.

Rijksvaccinatieprogramma
De inentingen tegen baarmoederhalskanker zijn vanaf 2009 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het Rijksvaccinatieprogramma is een landelijk programma waar ook andere inentingen in zitten, zoals tegen rodehond en mazelen.
Meer informatie over het RVP staat op
www.rijksvaccinatieprogramma.nl of www.prikenbescherm.eu