Landelijke Studenten Vakbond


Tweede Kamer stemt over studiefinanciering en collegegeld

pers | 17-03-2009

Utrecht - Vandaag zal de Tweede Kamer stemmen over wijzigingen in de wet op de studiefinanciering en de verhoging van het collegegeld. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is tevreden met de wijzigingen rond de afbetaling van studiefinanciering, maar is bepaald niet te spreken over de stijging van de collegegelden.

De wijzigingen van de wet op studiefinanciering zijn gunstig voor studenten en oud-studenten. Het percentage dat maandelijks moet worden afbetaald wordt namelijk inkomensafhankelijk waardoor oud-studenten die weinig verdienen minder snel in de problemen zullen komen. Ook worden er vijf "jokerjaren" ingevoerd, jaren die gebruikt kunnen worden als pauze bij het terugbetalen van de studieschuld. Dat is gunstig voor mensen die na hun studie moeite hebben met het vinden van een baan, een huis willen kopen of een gezin willen stichten.

De LSVb is blij dat er uiteindelijk niet gekozen is voor een afbetalingstermijn van 25 jaar in plaats van de huidige 15. Lisa Westerveld: "Met een afbetalingstermijn van 25 jaar zou iemand die minder verdient, tot rond zijn 50e aan het afbetalen zijn en door deze lange periode ook veel meer kwijt zijn aan rente."

Een andere gunstige wijziging heeft betrekking op de bijverdiengrens. Momenteel is het zo dat een student die een paar euro teveel bijverdiend tot honderden euro's moet terugbetalen. In de nieuwe wet hoeft slechts het teveel verdiende bedrag terugbetaald te worden. Dit lijkt de LSVb niet meer dan eerlijk.

Met de collegegeldverhoging is de LSVb echter helemaal niet blij. De verhoging is een gevolg van het "actieplan leerkracht". Lisa Westerveld: "De afgelopen jaren wordt er telkens naar studenten gewezen op het moment dat er ergens tekorten ontstaan." De LSVb is bang dat in deze tijd van crisis studenten wéér de rekening gepresenteerd krijgen, terwijl investeren in onderwijs juist het beste middel is om de crisis te bestrijden.