Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

IJsselmonde koploper uitvoering Wmo

Wethouder Kriens en bestuurder Van Hemmen openen VitaliteitsWijzer IJsselmonde

Op maandag 16 maart opende wethouder Kriens samen met dagelijks bestuurder Bram van Hemmen de VitaliteitsWijzer in de deelgemeente IJsselmonde. Bij de VitaliteitsWijzer kunnen oudere inwoners van IJsselmonde terecht voor een preventief gezondheids- en- welzijnsonderzoek en voor leefstijladviezen. Het gaat dus om een combi-onderzoek. De VitaliteitsWijzer biedt de mogelijkheid voor een medisch en/of sociaal maatschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen in een vroeg stadium mogelijke problemen in beeld worden gebracht, die van invloed zijn op het welbevinden en daardoor op de algehele geestelijke en lichamelijke conditie van mensen. De VitaliteitsWijzer sluit aan op de VraagWijzer waar mensen terecht kunnen met Welzijns- ,Woon (Mantel)-Zorgvragen. Bij de VitaliteitsWijzer kunnen IJsselmondenaren ook terecht met gezondheidsvragen.

Beide bestuurders werd net als de bezoekers van de VitaliteitsWijzer een aantal vragen voorgelegd om te kijken hoe het met hun gezondheid is gesteld. Ze toonden hun enthousiasme over dit nieuwe praktijkvoorbeeld van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met de VitaliteitsWijzer is IJsselmonde weer koploper met de uitvoering van de Wmo, constateerde wethouder Kriens. Wat haar betreft krijgt de VitaliteitsWijzer net als de VraagWijzer navolging in heel Rotterdam.

De VitaliteitsWijzer is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis in hun leven uit hun evenwicht zijn geraakt. Bijvoorbeeld door pensionering, verlies van een partner, financiële problemen of een achteruitgaande gezondheid. Het kan ook zijn dat iemand gewoon niet lekker in zijn vel zit, veel piekert, zich eenzaam voelt en lusteloos is. Iemand die graag een advies zou willen hebben, hoe er zelf iets aan te kunnen verbeteren. In al deze gevallen kunnen inwoners van IJsselmonde terecht bij de VitaliteitsWijzer. Voor een afspraak met de VitaliteitsWijzer is geen medische of andere indicatie vereist. Iedereen kan er langsgaan of naartoe bellen om een afspraak voor een preventie-check te maken. Het onderzoek is gratis.

Samen met de VitaliteitsWijzer-consulent wordt gekeken naar de ervaren kwaliteit van leven en welbevinden. Met behulp van een leefstijlplan wordt men geholpen bij het vinden van evenwicht en bevordering van de vitaliteit De medewerkers van de VitaliteitsWijzer zelf echter geen aanbieders van zorg en stellen ook geen diagnose. Zij ondersteunen mensen bij het aanpakken van de door hen ervaren onvrede en houden een vinger aan de pols.

De VitaliteitsWijzer is gevestigd aan de Aristotelesstraat 6 en werkt op afspraak. De VitaliteitsWijzer is telefonisch te bereiken via de VraagWijzer via nummer 010 - 482 11 00