Provincie Limburg

Persberichten

Voornemen tot verkoop aandelen Essent
Gedeputeerde Staten van Limburg zijn voornemens de aandelen van het productie- en leveringsbedrijf van Essent te verkopen aan RWE. Dit voornemen leggen zij voor aan Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het energiebedrijf RWE een goede partij is om de commerciële activiteiten van Essent bij aan te sluiten. Daarnaast zal de Provincie, na splitsing van het bedrijf, rechtstreeks aandeelhouder worden van het netwerkbedrijf Enexis, zodat de toegang tot energie(voorziening) voor de consument geborgd blijft. De Provincie ziet er op toe dat het netwerkbedrijf als zelfstandig bedrijf voldoende robuust en solide de toekomst ingaat.

Het college van Gedeputeerde Staten is van mening dat het Duitse energiebedrijf een aantrekkelijk bod heeft gedaan om de continuïteit en een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening van Essent in de toekomst te borgen. RWE biedt Essent, naast een goede prijs, de ruimte om een leidende rol op de Noord-Europese markt te vervullen. Samen zullen zij een bedrijf vormen dat tot de top 4 energiebedrijven van Europa behoort met de grootste handelsactiviteiten en een sterke brandstofmix. Dit is noodzakelijk omdat alleen een grootschalig energiebedrijf concurrerend kan blijven op de internationale energiemarkt.
Bovendien zal RWE de komende jaren meer dan één miljard euro per jaar in duurzame energie investeren.

De Provincie Limburg wordt actief aandeelhouder van het netwerkbedrijf van Essent, Enexis. Zij zorgt ervoor dat Enexis een robuust, solide en ondernemend netwerkbedrijf is. Hiervoor heeft zij samen met de andere aandeelhouders een financieringsstructuur en conceptstatuten conform de wettelijke vereisten van het Splitsingsplan uitgewerkt. Zij neemt haar verantwoordelijkheid voor goed en ondernemend netwerkbedrijf, zodat het publieke belang (energievoorziening) geborgd blijft.

Door invoering van de Wet Onafhankelijk Netbeheer (Splitsingswet) moeten energiebedrijven in Nederland zich splitsen in een netwerkbedrijf (dat altijd in handen van de overheid blijft) en een commercieel productie- en leveringsbedrijf. Dit commerciële bedrijf moet concurreren in een steeds internationalere en grotere energiemarkt. Hierdoor wordt een grotere schaal voor het bedrijf belangrijk. De noodzakelijke schaalgrootte voor het bedrijf leidt ertoe dat de provinciale zeggenschap verwatert en het bedrijf zich in een internationale context begeeft. De beïnvloedingsmogelijkheden voor de aandeelhouder nemen af en het risicoprofiel van het bedrijf neemt verder toe. Daarom hebben Gedeputeerde en Provinciale Staten in juni 2008 al gesteld dat zij het Limburgse (financiële) belang van de aandelen in dit commerciële bedrijf op een goed gekozen en nader te bepalen moment zullen verkopen. Gedeputeerde Staten achten dat moment nu aangebroken.

Provinciale Staten zullen dit voorstel naar verwachting bespreken tijdens een extra vergadering op vrijdag 17 april 2009.

17-3-2009 13:53