Provincie Flevoland

Flevoland maakt vliegende start

Flevoland maakt per 1 februari 2008 onderdeel uit van het Operationeel Programma Landsdeel West EFRO (OP-West) dat loopt van 2007-2013. Het Flevolands deel van OP-West heet: `Kansen voor Flevoland' en vormt een economisch stimuleringsprogramma met als doel de Randstad voor het jaar 2015 weer terug in de top-5 van de Europees grootstedelijke regio's te krijgen. Het eerste jaar van dit Europese programma heeft Flevoland een vliegende start gemaakt. De provincie heeft al 51% van het totale EFRO budget van 32,8 miljoen, dit is ongeveer 16,8 miljoen, gecommitteerd in negen projecten. Daarnaast heeft Flevoland toestemming gevraagd én gekregen om gelden uit het oude Europese programma dat liep tot 2008 nog tot besteding te mogen brengen tot 1 juli 2009. In totaal gaat dit om nog eens drie miljoen euro die alsnog voor Flevoland kan worden ingezet.

`Kansen voor Flevoland' kent drie prioriteiten: Kennis, Innovatie en Ondernemerschap, Attractieve Regio's en Attractieve Steden. Een aantal goedgekeurde voorbeeldprojecten uit prioriteit 1 zijn: `Duurzame groei door Innovatie en kenniscirculatie in Flevoland' uitgevoerd door Syntens en `Ondersteuning innovatief ondernemerschap' uitgevoerd door de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL). Beide projecten zijn nauw aan elkaar verwant en hebben tot doel de internationale concurrentiepositie van het Flevolandse MKB en het vestigingsklimaat te versterken. Zij bieden een samenhangend pakket aan producten en diensten om de economische slagkracht van Flevoland te vergroten. Een ander goedgekeurd project is Geo Valley dat beoogt door
kennisontwikkeling en -overdracht de (internationale) marktpositie van het geomaticacluster te versterken. Ook de per 1 februari 2009 opengestelde TMI-regeling is mogelijk geworden dankzij `Kansen voor Flevoland'. Dit is een subsidieregeling voor in Flevoland gevestigde MKB-ondernemers met technologische en milieu-innovatieve projecten.

In prioriteit nummer 2 is het IIVR- project (Integrale Inrichting Veluwe Randmeren 2) een goed voorbeeld van investeren in attractieve regio's. het project wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat en werkt aan een duurzame inrichting van de Veluwe randmeren en de directe omgeving. Van prioriteit 3, Attractieve steden is de Kwaliteitsimpuls ontwikkeling Kuststrook Lelystad een goed voorbeeld. Hierbij gaat het om een transformatie van een `dode' kuststrook naar een levendige kuststrook. Een ander voorbeeld is de Atoplaza motor voor kwaliteit waarbij het doel is om een kwaliteitsimpuls te geven door het samenvoegen van de realisatie van een multifunctionele accommodatie met de ontwikkelingen in de openbare ruimte. Momenteel zijn nog 11 veelbelovende aanvragen van projecten in behandeling of verkeren in een voorbereidende fase.

De drie miljoen uit het oude programma die nog tot besteding mag worden gebracht wordt verdeeld over nieuwe visserijprojecten (ca. 5 ton); het REOF-fonds van de OMFL (7,5 ton) en infrastructuur projecten die de provincie zelf uitvoert (ca. 2 miljoen).

Andries Greiner, gedeputeerde Europa Landsdeelprogramma West: "Het is goed dat we al zoveel projecten hebben die zijn goedgekeurd of in de pijplijn zitten. Flevoland heeft in het verleden ook uitstekend gebruik weten te maken van de Europese programma's. Het lijkt erop dat we dat weer gaan doen met `Kansen voor Flevoland'. Het is zaak zoveel mogelijk Europees geld in Flevoland te investeren."