Openbaar Ministerie


* >Databank Jeugdstrafrechtketen in gebruik genomen

Databank Jeugdstrafrechtketen in gebruik genomen

17 maart 2009 - Arrondissementsparket Leeuwarden

Op maandag 16 maart hebben vertegenwoordigers van de provincie Fryslân, Partoer CMO Fryslân en aan de jeugdstrafrechtketen deelnemende partners het convenant `Databank Jeugdstrafrechtketen' ondertekend. Daarmee gaven zij het startsein voor de ingebruikname van een databank, die onder meer de in- en uitstroom en doorlooptijd binnen de jeugdstrafrechtketen inzichtelijk maakt en bijdraagt aan een integraal beeld van de ketensamenwerking rondom de jeugd. Jeugdbeleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden kunnen de databank raadplegen via de website `Informatie- en Kennispunt Jeugd en gezin': www.ikpjeugd.nl. Met het tekenen van het convenant committeerden de deelnemende partijen zich aan de samenwerkingsafspraken over het aanleveren, beheren en publiceren van informatie uit de jeugdstrafrechtketen.

Verkorting doorlooptijd jeugdstrafrechtketen

Versnelling van het ketenproces staat hoog op de politieke agenda. De databank Jeugdstrafrechtketen brengt dit ketenproces volledig in beeld waardoor voortaan beter inzichtelijk is in hoeverre bijvoorbeeld de Kalsbeeknormen worden gehaald. De Kalsbeeknormen zijn in 2003 landelijk vastgestelde streeftijden voor de afdoening van jeugdzaken door de politie, Halt, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Met behulp van analyses uit de databank worden knelpunten in het ketenproces sneller geconstateerd en vindt er eerder afstemming plaats.

Samenwerking AJB en provincie Fryslân

De databank is in onderlinge samenwerking tussen het Arrondissementaal Justitieel Beraad Fryslân, provincie Fryslân en Partoer CMO Fryslân ontwikkeld. De provincie Fryslân is opdrachtgever en subsidieverstrekker van het project. De deelnemende partners aan de jeugdstrafrechtketen (Arrondissementsparket Leeuwarden, Regiopolitie Fryslân, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg Friesland, Halt Noord-Nederland en 'Het Poortje Jeugdinrichtingen) leveren gegevens aan. Partoer CMO Fryslân verzamelt, bewerkt en beheert deze gegevens en is verantwoordelijk voor het publiceren en actualiseren ervan.