Senternovem

17-03-2009 | Scholen slaan massaal alarm over gebrekkige schoolgebouwen

Luchtkwaliteit issue voor 75% scholen; 43% kampt met achterstallig onderhoud "Het urinezuur is in de vloer getrokken en het stinkt altijd" Scholen in primair en voortgezet onderwijs slaan massaal alarm over de staat van hun schoolgebouwen. Dit is de uitkomst van onze digitale enquête, waarop 600 besturen en scholen reageerden, die meer dan 600.000 leerlingen representeren. Ruim 25% heeft meer dan EUR 500.000 nodig om de problemen op te lossen. In totaal vragen christelijke scholen om een investering van meer dan EUR 400 miljoen. Voor alle scholen zou dat neerkomen op zo'n EUR 1,6 miljard.

Het meest genoemd zijn problemen met luchtkwaliteit (75%), aanpassing van gebouwen aan nieuwe onderwijskundige inzichten (64%), isolatie en energiebesparing (54%) en achterstallig onderhoud (43%). 18% van de schoolorganisaties pleit voor geld om noodlokalen te kunnen afstoten. Scholen melden ook veel concrete knelpunten die de ernst van de situatie aangeven. Onder andere noemen zij vervanging van oude en rotte kozijnen, geluidsoverlast, stankoverlast, slechte sanitaire voorzieningen, ontbreken van voorzieningen voor gehandicapten, een directieruimte die tegelijkertijd ruimte voor het secretariaat, oudergesprekken en personeelskamer is.

Gebrekkige samenwerking met de gemeente wordt door diverse respondenten genoemd. Aanpassing van de gebouwen gezien nieuwe taken (kinderopvang) wordt als urgent ervaren. Aan de scholen zelf zal het niet liggen: 69% van de schoolorganisaties geeft aan dat zij al concrete plannen heeft klaarliggen. Het onderzoek is gehouden als vervolg van de oproep aan het kabinet om te investeren in een megaplan scholenbouw en sluit aan bij de gezamenlijke oproep van scholen en besturen die de PO-Raad deze week deed.