Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Minder actief hurricaneseizoen verwacht
17 maart 2009 - De eerste verwachtingen voor het Atlantisch orkaanseizoen zien er gunstig uit. In de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee worden dit jaar minder tropische orkanen verwacht dan de afgelopen jaren.
Verwachting van het aantal tropische stormen en hurricanes (Bron: ECMWF)

Ook in de westelijke Stille Oceaan, dus voor de westkust van Mexico en de VS, worden dit jaar minder tropische cyclonen verwacht.

Het Atlantisch orkaanseizoen duurt van juni tot december. De verwachting van de orkaanactiviteit is afkomstig van het Europees Weercentrum ECMWF en geldt voor de eerste helft van het seizoen.

Het geringere aantal tropische stormen en hurricanes hangt nauw samen met La Nina, waardoor de zeewatertemperaturen in het gebied waar tropische orkanen ontstaan en zich ontwikkelen lager zijn dan normaal. Volgens de verwachtingen blijven de zeewatertemperaturen in het gebied langs de evenaar voorlopig aan de lage kant. Daardoor kunnen tropische stormen en hurricanes zich moeilijker ontwikkelen.

Dat betekent niet dat er hier helemaal geen orkanen zullen langskomen. Normaal telt een seizoen tegenwoordig zo'n 12 tot 16 tropische stormen waarvan er 5 à 10 het orkaanstadium bereiken. Bovendien zeggen de prognoses niets over de schade die ze kunnen aanrichten. Op deze termijn is niet aan te geven hoeveel orkanen land bereiken en hoe zwaar ze worden.

Vorig jaar was bijzonder. In totaal ontstonden er 8 orkanen, waarvan er liefst 6 het vasteland van de Verenigde Staten bereikten, terwijl er 5 uitgroeiden tot een zware orkaan van de hoogste categorieën. Recordjaar is 2005 toen het Atlantisch gebied 14 hurricanes zag passeren.

Uitgebreide en geactualiseerde seizoensverwachting van het KNMI voor de hele wereld onder Externe links- seizoensverwachtingen.

Eerste uitgave: 17-03-09