Universiteit Leiden

Drie Rubicons van en naar Leiden

Twee jonge onderzoekers komen naar Leiden om hier hun onderzoek voort te zetten, en één gaat vanuit Leiden naar een prestigieus onderzoeksinstituut in Londen. NWO heeft hen hiervoor een Rubiconsubsidie toegekend.

111 aanvragen
NWO heeft in totaal 27 jonge, veelbelovende wetenschappers een Rubicon toegekend. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers kunnen met de subsidie onderzoekservaring opdoen in het buitenland en buitenlandse onderzoekers mogen onderzoek in Nederland verrichten. In totaal dienden 111 jonge onderzoekers een aanvraag in. Van de vijf onderzoekers die naar Nederland komen, gaan er dus twee naar Leiden.

Kenniscirculatie
NWO hoopt in de komende jaren meer buitenlandse onderzoekers aan te trekken voor een onderzoeksperiode in Nederland. Zo hoopt NWO de kenniscirculatie verder te stimuleren. De kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Voorop staat het bewezen talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. Ook de kwaliteit van de onderzoeker én die van het gastinstituut tellen mee in de beoordeling.

Rivier de Rubicon

De Rubicon geldt als een goede opstap voor de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni te krijgen.

De gehonoreerde Leidse projecten
David Mervart MA, 21-06-1975, komt voor 12 maanden van de Universiteit van Chiba, Japan naar Talen en culturen van Japan

Managing Markets and Manners in Early-modern Europe and Japan Het onderzoek trekt parallellen tussen het morele en politieke debat in antwoord op het opkomen van markten en sociale veranderingen in de 18e eeuw in Japan en West-Europa. Het lijkt erop dat het de morele zorg is met betrekking tot `handel' als bron van `luxe' en `verval van normen en waarden', die het vocabulaire van politieke economie en sociologie heeft vormgegeven en dat de meest veelbelovende reden is geweest voor het vergelijken van de vroegmoderne intellectuele en morele ervaring van deze twee verschillende werelden.


---

-----------------------
Drs. Nadia Sonneveld, 08-07-1975, gaat voor 13 maanden naar de University of London, School of Oriental and African Studies

Islamitisch recht in actie
Islamitisch recht wordt in verschillende moslimlanden op verschillende manieren geïnterpreteerd en geïmplementeerd. De onderzoeker wil deze verschillen in kaart brengen en verklaren door te onderzoeken hoe islamitisch recht in de rechtbanken door rechters, advocaten en justitiabelen wordt toegepast.


---

-----------------------
Dr. C.P. Tai (m), 25-12-1977, komt voor 12 maanden van de Chinese Academy of Social Sciences naar Taalwetenschap

Tibetan Transcription of Tangut Characters Tangut is een uitgestorven middeleeuwse taal in hedendaags Noordwest-China. De taal heeft een karakterschrift dat niet fonetisch is. Daardoor is de uitspraak van de Tangutkarakters onzeker. Uit de ruïne van Khara-Khoto zijn dertig fragmenten met Tangutkarakters gevonden die zijn getranscribeerd met fonetische Tibetaanse spelling. Dit onderzoek gaat de klanken van de Tangutkarakters bestuderen door middel van analyse van de Tibetaanse transcriptie.


---

-----------------------

(17 maart 2009/SH)

17/3/2009