Politie Haaglanden

Perskit Afghanistan top

Politie Haaglanden zorgt voor de veiligheid rondom de VN-topconferentie over Afghanistan

Voor Politie Haaglanden is de VN-topconferentie over Afghanistan op 31 maart in Den Haag een uitdagende en veeleisende gebeurtenis. Het politiekorps heeft ruime ervaring en expertise op het gebied van bewaken en beveiligen van diplomatieke vestigingen en bijzondere conferenties. In deze perskit vindt u achtergrondinformatie over Politie Haaglanden in relatie tot de VN-topconferentie over Afghanistan.

Typisch Haaglanden
In vergelijking met voorgaande gelijksoortige grootschalige evenementen in andere politieregios, heeft Politie Haaglanden een zeer beperkte voorbereidingstijd. Desondanks geeft de Haagse burgemeester drs. J.J. van Aartsen aan met vertrouwen uit te kijken naar de aankomende conferentie. Enkele feiten die dit vertrouwen onderstrepen zijn:

* jaarlijks begeleiding van zon 350 demonstraties, gemiddeld 1 per dag

* ieder jaar begeleidt Politie Haaglanden ruim 800 evenementen zoals bijvoorbeeld Parkpop en de Tong Tong fair (voorheen Pasar Malam Besar)

* begeleiding van openbare optredens van het Koninklijk huis, zoals bijvoorbeeld Prinsjesdag

* begeleiding bij diplomatieke gebeurtenissen zoals het aanbieden van geloofsbrieven.

Er werken ruim vijfduizend mensen bij Politie Haaglanden. Daarmee is het korps wat omvang betreft na Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond het derde politiekorps van Nederland.

Het korps
Aan het hoofd van Politie Haaglanden staat de korpschef, die samen met drie directeuren de korpsleiding vormt. De korpsleiding is verantwoordelijk voor de strategie en ontwikkeling van het korps. De dagelijkse politiezorg vindt plaats vanuit 27 vestigingen met behulp van diverse gespecialiseerde ondersteunende bureaus.

Beheer en verantwoordelijkheid
In de Politiewet is bepaald dat de burgemeester van één van de grootste gemeenten in de politieregio de korpsbeheerder is. Voor Politie Haaglanden is dat de burgemeester van Den Haag, drs. J.J. van Aartsen. Hij is door de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie aangewezen als korpsbeheerder van Politie Haaglanden. Samen met de hoofdofficier van justitie, mr. G. Th. Hofstee, en de korpschef, mr. H.P. van Essen, vormt hij de driehoek waarin het beleid van de politie wordt bepaald.

Het functioneren van Politie Haaglanden wordt regelmatig regionaal en lokaal getoetst. Daardoor krijgen bestuurders en volksvertegenwoordigers inzicht in de bijdragen van de politie aan het maatschappelijke proces en in de relatie tussen kosten en resultaten. De voorstellen en plannen van Politie Haaglanden worden getoetst door het Regionaal College waarin alle burgemeesters uit de regio zitting hebben.

Politie Haaglanden omvat de gemeenten:
Den Haag, Voorburg-Leidschendam, Wassenaar, Rijswijk, Zoetermeer, Delft, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Midden-Delfland.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over het politiekorps Haaglanden vindt u in de rubriek Over dit korps op deze website.

* Bezoek de rubriek Over dit korps

Politie Haaglanden: Waakzaam en Dienstbaar werken aan Veiligheid en Vertrouwen in de regio Haaglanden.