Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

Ministerie van Onderwijs, De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Cultuur en Wetenschap Rijnstraat 50 Postbus 20018 Den Haag 2500 EA DEN HAAG Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Datum 17 maart 2009
Betreft Invoeringstraject studiekeuzegesprekken Kenmerk HO&S/BL/107775

In het kader van de beleidsreactie `Wegen voor Talent' op `Ruim baan voor Talent' van het kabinet heb ik met uw Kamer gesproken over introductie van studiekeuzegesprekken in het hoger onderwijs, als middel om te komen tot een betere matching student-studie en zo tot minder uitval van studenten. Daarbij is met uw instemming gekozen voor een zorgvuldig traject om tot brede invoering van studiekeuzegesprekken te komen. Dit traject is vorig jaar van start gegaan met een op mijn verzoek door Stichting SURF uitgezet programma, waarbij studentenorganisaties, HBO-raad en VSNU en de instellingen van het hoger onderwijs werden betrokken. Voor dit programma `Studiekeuzegesprekken, wat werkt?' konden instellingen/ opleidingen die al bezig zijn met studiekeuzegesprekken, projectvoorstellen indienen die als good practices kunnen worden uitgewerkt en overdraagbaar gemaakt ten behoeve van andere instellingen/ opleidingen. De belangstelling hiervoor is verheugend groot gebleken, zowel vanuit hogescholen als vanuit universiteiten. De projectvoorstellen zijn beoordeeld door een commissie van experts (uit wo, hbo en studentenorganisaties) en het project zal 12 maart aanstaande officieel van start gaan, met projecten van 11 instellingen. Wegens de grote belangstelling (er waren 30 projectvoorstellen ingediend), heb ik besloten extra middelen beschikbaar te stellen, zodat via een vervolgtraject dat nog deze zomer begint nog meer instellingen kunnen worden betrokken bij de zorgvuldige invoering van studiekeuzegesprekken.

Bijgaande brief aan Stichting SURF over de voortgang in het invoeringstraject van studiekeuzegesprekken in het hoger onderwijs en mijn voornemen om een vervolgtraject te faciliteren, zend ik u hierbij ter kennisneming.

dr. Ronald H.A. Plasterk
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

a
na 1 van 1 Pagi