Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z03068 / 2080914310

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Dibi van de Tweede Kamer der Staten- Generaal aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Ingezonden 19 februari 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van de artikelen "Ouders zoeken school met `ons soort mensen'" en "Brugklas bestaat alleen in naam"? 1)

Ja.


2
Bent u nog steeds van mening dat "we nu te vroeg selecteren, waardoor we talent verspelen", zoals u stelde? Zo ja, deelt u de mening dat het verdwijnen van de brugklas onacceptabel is?

Uit onderzoek is bekend dat twee factoren cruciaal zijn voor optimale opstroom: het moment van selectie en de flexibiliteit van het stelsel. Het Nederlandse stelsel selecteert relatief vroeg in vergelijking met veel andere landen. Tegelijkertijd zien we dat Nederlandse leerlingen gemiddeld goed presteren en dat het Nederlandse systeem elementen bevat waarmee verkeerde keuzes kunnen worden gecorrigeerd. Hierin zou Nederland kunnen verschillen van andere landen met vroege selectie. In het licht van onze ambitie talenten optimaal te benutten en het beste uit alle leerlingen te halen, zijn we voornemens de Onderwijsraad te vragen antwoord te geven op een aantal met vroegselectie samenhangende vragen. Uw Kamer ontvangt een dezer dagen een brief met nadere informatie hierover.


3
Wat bent u voornemens te doen om deze ontwikkeling tegen te gaan? Per wanneer kan de Kamer uw plannen tegemoet zien?

Zie het antwoord op vraag 2. Op basis van het advies van de Onderwijsraad over

vroegselectie, dat we eind 2009 verwacht te ontvangen, ontvangt uw Kamer begin 2010


1) Trouw, 16 februari 2009

2) de Volkskrant, 5 december 2008: "We verspelen talent door te vroege selectie"