FNV

17-3-2009

FNV senioren-leden:"Pensioenen verlagen is diefstal"

Duizenden gepensioneerden van de FNV-bond ANBO - de grootste ouderenbond van Nederland en spreekbuis voor 400 duizend senioren - hebben via e-mail hun kritiek geuit bij minister Donner op zijn herstelplan voor de pensioenfondsen.

"Veel pensioenen worden al niet geïndexeerd. Pensioenen verlagen is diefstal. Het is veel te vroeg om dat eind volgend jaar al te willen afdwingen", laten veel senioren de minister van Sociale Zaken via het e-mailoffensief weten.

De boodschap van de gepensioneerden, die vandaag door ANBO bij de minister is bezorgd, is hard en duidelijk. "Het is schandalig gekort te worden op iets waarvoor je jaren verplicht hebt betaald. Dat is contractbreuk. Pensioen is uitgesteld loon. De overheid moet ervan afblijven."

Veel gepensioneerden laten weten dat hun pensioen is opgebracht door premiebetaling van hardwerkende mensen. Anderen vrezen bij verlaging van het aanvullend pensioen de hypotheeklasten niet langer te kunnen betalen.

Minister Donner krijgt via het e-mailoffensief ook alternatieven aangereikt. De gepensioneerden laten hem weten dat de lage dekkingsgraad bij de pensioenfondsen en zijn administratieve aanpak vooral ook een probleem is dat voortkomt uit de geldende regels. "Het gaat om de lange termijn en dan is het onverstandig om over één nacht ijs te gaan als het even tegenzit. Alle gepensioneerden over één kam scheren is uit den boze; maatwerk is geboden."