FNV

aanbieding_petitie_wajong_tweede_kamer

17-3-2009

Jonggehandicapten in de bres voor de Wajong

Vertegenwoordigers van vakcentrales en organisaties van chronisch zieken en gehandicapten hebben vandaag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie is aangeboden vanwege de plannen van het kabinet om ingrijpende wijzigingen aan te brengen in de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten), met name met betrekking tot het wettelijk minimumloon en de sociale werkvoorziening.

Volgens de voorstellen van minister Donner zou de beloning van jonggehandicapten negen jaar lang onder het wettelijk minimum kunnen liggen. Daarnaast zou deze kwetsbare groep nauwelijks meer een beroep kunnen doen op de WSW (Wet sociale werkvoorziening).

Gelijk loon, goed werk Werkende jonggehandicapten moeten natuurlijk ook rechtvaardig worden beloond en gelijk worden behandeld ten opzichte van alle andere werknemers. En dat betekent onder meer garantie van het wettelijk mimumloon en groei naar functieloon.

Bovenal is het zo dat jonggehandicapten met een Wajong-uitkering erg moeilijk een passende baan kunnen vinden bij een reguliere werkgever, zeker in de huidige crisisperiode. Veel van deze Wajongeren vinden juist via de sociale werkvoorziening een baan waarbij ze de benodigde begeleiding krijgen. Volgens Adri den Bakker, beleidsmedewerker bij de FNV, legt het wetsvoorstel alleen druk bij de werkzoekende jongeren. Dat is onterecht: Wajongeren willen graag werken. De druk zou bij werkgevers opgevoerd moeten worden.

Behoud wettelijk minimumloon en sociale werkvoorziening Volgens de vakcentrales en de betrokken belangenorganisaties wil minister Donner met zijn voorstellen kosten besparen en de toeloop op sw-bedrijven verminderen. In de petitie vragen zij de Tweede Kamer om het wettelijk minimumloon te garanderen en de sociale werkvoorziening voor jonggehandicapten toegankelijk te houden.