NEN


Wapen u tegen ongevallen en calamiteiten

dinsdag 17 maart 2009, 11:13

In het havengebied Europoort van Rotterdam woedde onlangs een grote brand bij het bedrijf Kuwait Petroleum. Bovendien traden er explosies op en stond een zwavelfabriek volledig in brand. Een toren van veertig meter hoogte dreigde door de brand zelfs om te vallen. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.

Bovenstaand nieuws maakt maar weer eens het belang duidelijk van normen rondom calamiteiten en zware ongevallen. Als bedrijf wil je immers alle risico's op ongevallen zo veel mogelijk uitsluiten. Maar mocht er toch onverhoopt een calamiteit plaatsvinden, dan is het goed uw zaakjes op orde te hebben. Enkele belangrijke normen die hierbij kunnen helpen zijn NEN 4000 en NTA 8620.

NEN 4000
De norm NEN 4000 beschrijft de organisatie van de bedrijfshulpverlening. Deze norm kan een bedrijf (of instelling) helpen om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Uitgaande van de risico's kan het bedrijf doeltreffende maatregelen nemen om incidenten zo goed mogelijk op te vangen. De taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de BHV (voornamelijk ontruimen, het bestrijden van een beginnende brand, het verlenen van eerste hulp) worden als proces beschreven en in de norm geborgd. Ook heeft deze norm een handige checklist.

NTA 8620
NTA 8620 beschrijft de eisen voor een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) voor het voorkomen van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken, en voor het beheersen van de gevolgen daarvan. Op basis van het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) zijn bepaalde bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken, wettelijk verplicht zo'n veiligheidsmanagementsysteem in te voeren. Om bedrijven en handhavende overheden handvatten en duidelijkheid te bieden over hoe ze het beste invulling kunnen geven aan die wettelijke verplichting op een manier die aansluit bij de ISO-systematiek voor managementsystemen, is door NEN in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de NTA 8620 ontwikkeld. Daarmee biedt de NTA 8620 een handig kader waarmee bedrijven zich kunnen wapenen tegen zware ongevallen met gevaarlijke stoffen en, in het ergste geval, hoe ze met de gevolgen daarvan kunnen omgaan.

Meer informatie kunt u vragen bij NEN Arbeid: arbeid@nen.nl of bij NEN Materiaalkunde: chemistry@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 4000:2008 nl (Norm) NTA 8620:2006 nl (Norm) NEN Chemiemail (Publicatie)