NEN


NEN-ISO-EN 1461: De solide basis voor thermisch verzinken

dinsdag 17 maart 2009, 11:38

Binnenkort komen er twee herziene en één nieuwe norm uit voor thermisch verzinken. Meer dan ooit is de solide basis die de herziene NEN-ISO-EN 1461 biedt, een overzichtelijk referentiepunt voor de gehele markt van thermisch verzinken.

De nieuwe en de twee herziene normen zijn geesteskinderen van de Normcommissie thermisch verzinken. Voorzitter Gerard Reimerink legt kort de activiteiten uit. "We voeren discussies over bijvoorbeeld de NEN-ISO-EN 1461 en brengen allerlei productnormen onder de aandacht. Ook zijn we verantwoordelijk voor de norm voor duplex-systemen, organische coating op thermisch verzinkt staal."

Nieuwe en herziene normen
De nieuwe norm die binnenkort op de markt komt, is de Europese duplex-systemen norm EN 15773. "Het is een initiatief vanuit Nederland om de geldende Nederlandse regels omtrent poedercoating van thermisch staal (NEN 5254) te verheffen, en te komen tot een Europese norm." Verder komen er binnenkort twee herziene normen uit, waarvan de herziene NEN-ISO-EN 1461 de belangrijkste is. "We hebben wat kleine correcties doorgevoerd, maar ook hebben we bij de herziening rekening gehouden met het beïnvloeden van de badsamenstelling door het gebruik van legeringselementen.

Voorheen werd rekening gehouden met verontreinigingen in het bad, maar dit is niet meer relevant. Ook is er opnieuw gekeken naar de eisen ten aanzien van de dikte van de deklaag en naar de relatie met de dikte van het verzinkte materiaal." De laatste herziene norm is NEN-ISO 14713, de richtlijn voor bescherming door onder andere zink tegen corrosie van staal in constructies, die in Nederland een sluimerend bestaan leidde. "Hij voldeed niet, maar daardoor werd ook de goede informatie ervan niet benut. Vandaar dat we de goede dingen eruit hebben gelicht en die, samen met aanvullende gegevens, overzichtelijk hebben weergegeven in de drie delen die de herziene norm telt."

Basis
Het belang van de NEN-ISO-EN 1461 kan eigenlijk niet overschat worden, zo geeft Reimerink, aan. "Ook in de nieuwe herziene versie blijft de norm het equivalent van het kwaliteitsimago dat thermisch verzinken heeft op de markt. Alle adviezen en discussies die gebruikers van thermisch verzinken onderling voeren, gaan daarover. Wat kan een gebruiker verwachten? Welke definities zijn er? Aan welke eisen moet voldaan worden? Alle antwoorden die de markt nodig heeft, zijn terug te voeren op deze norm." Het is dan ook niet voor niets dat de Normcommissie zoveel tijd en geld heeft gestoken in de herziening ervan.

Netwerken
Behalve in de Normcommissie thermisch verzinken, zit Reimerink ook in de technische commissie voor thermisch verzinken en voor organische coatings van CEN en ISO. "Nederland heeft veel kennis, die moet overgedragen worden op Europees niveau. Mijn rol is die van netwerker; steun vergaren op Europees niveau voor normdefinitie."

Meer informatie kunt u vragen bij NEN Materiaalkunde, chemistry@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 1461:1999 nl (Norm) NEN-EN 15773:2008 Ontw. en (Norm) NEN-EN-ISO 14713-1:2008 Ontw. en (Norm) NEN Chemiemail (Publicatie)