Provincie Limburg

Persberichten

Limburgs Parlement verleent opdracht onderzoek Essent-dossier In het kader van de voorbereiding van de besluitvorming over de verkoop van de aandelen Essent heeft het Limburgs Parlement opdracht verleend voor een nader onderzoek aan het bureau Arthur D. Little (ADL).
Op 7 april a.s. zal ADL de bevindingen presenteren en toelichten aan het Limburgs Parlement.

Aanleiding onderzoek
De statencommissie voor het Economische Domein uit het Limburgs Parlement heeft eerder dit jaar het initiatief genomen om door middel van het opstellen van vragen een volledig beeld te krijgen van alle relevante aspecten met betrekking tot de verkoop van de Essent-aandelen.
Medio februari 2009 heeft het Limburgs Parlement besloten om ten behoeve van de beantwoording van de gestelde (140) vragen externe expertise in te huren. Op basis van een aanbesteding is gekozen voor het bureau Arthur D. Little. Met de aanbesteding is een bedrag gemoeid van 196.800,--. Het is voor het eerst dat er rechtstreeks (en niet via Gedeputeerde Staten) vanuit het Limburgs Parlement externe expertise wordt ingehuurd.
Overwogen is om dit proces samen met de Staten van Noord-Brabant en Gelderland te doen. Omdat de informatiebehoeften binnen de Staten echter te veel verschilden is uiteindelijk gekozen voor eigen trajecten.

Aard onderzoek en proces
Het rapport van Arthur D. Little omvat de volgende aspecten: Ontwikkeling en scenarios voor de internationale/Europese energiemarkt in de geopolitieke context. Positie en verwachte ontwikkelingen van de Europese sleutelspelers energiemarkt (nadruk op RWE). De Nederlandse energie context (inclusief regelgeving) en de positie van Essent en haar stakeholders nu en in de toekomst. Karakteristieken van de voorgenomen transactie (waaronder waardering, risico analyse en analyse van de contractuele voorwaarden). Impact van de transactie op de onderneming, netwerkbedrijf, aandeelhouders en de maatschappij. De kernpunten van het gevolgde proces. De beantwoording van de feitelijke vragen en een oordeel over de beantwoording van een aantal vragen door GS.

Een deel van het rapport c.q. de antwoorden is vertrouwelijk. Het zal daarbij gaan om die onderdelen die handelen over het koopcontract en overige aspecten, waarover Gedeputeerde Staten van Limburg geheimhouding heeft opgelegd.

Op 7 april om 16:00 uur zal ADL de bevindingen presenteren en toelichting aan de statencommissie voor het Economische Domein (ED). Deze bijeenkomst is openbaar.
Op 10 april om 09:30 uur is er een extra statencommissie ED ingepland als voorbereiding van de finale behandeling door het Limburgs Parlement op 17 april 09:30 uur.

17-3-2009 16:32