Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: goedkeuring voor nieuw handelsplatform aandelen en derivaten

09-04 / 17-03-2009

BinckBank, een bank voor particuliere beleggers, en Optiver, een handelaar in aandelen en financiële derivaten, zijn voornemens een joint venture op te richten. Deze joint venture wordt een nieuw handelsplatform voor aandelen en derivaten en een concurrent voor de handelsplatforms van NYSE Euronext Amsterdam.
BinckBank en Optiver hebben het voornemen tot het oprichten van deze joint venture gemeld bij de NMa. De NMa heeft besloten om goedkeuring te verlenen voor de oprichting van deze joint venture.

De joint venture koppelt op het nieuwe platform orders van cliënten van BinckBank aan orders van Optiver. Optiver moet dan wel lagere of gelijke prijzen bieden voor aandelen en derivaten dan op de platforms van Euronext Amsterdam en Euronext Liffe Amsterdam. Het platform is bij aanvang alleen toegankelijk voor BinckBank en Optiver. BinckBank en Optiver geven aan dat naar verwachting op korte termijn andere banken (zogenoemde brokers, concurrenten van BinckBank) kunnen toetreden en op een langere termijn concurrenten van Optiver (zogenoemde marketmakers).

De NMa heeft bij haar beslissing om geen nadere eisen te stellen aan deze joint venture meegewogen dat er veel concurrenten zijn voor Optiver op het handelsplatform in derivaten van Euronext Liffe Amsterdam. Verder is er een blijvende concurrentie tussen Optiver en concurrenten voor de orders van BinckBank, omdat Optiver moet streven naar lagere of gelijke prijzen ten opzichte van de prijzen op de platforms van Euronext Amsterdam. Ook blijven de drempels beperkt om als marketmaker in derivaten toe te treden tot Euronext. Op het nieuwe platform kunnen marketmakers op termijn toetreden. Verder zullen BinckBank en Optiver transparantie verschaffen over de prijzen van de verhandelde financiële instrumenten op het nieuwe platform. De verwachting is dat uiteindelijk meer dan de helft van de particuliere orders in derivaten op het handelsplatform van NYSE Euronext Liffe Amsterdam zullen blijven.
Voor het nieuwe handelsplatform actief kan worden, moet de AFM nog een vergunning afgeven.



Nederlandse Mededingingsautoriteit