CDA

Lambert van Nistelrooy: Europese onderzoeksbudgetten beter benutten

Nationale onderzoeksprogramma's en de door de EU gecoördineerde onderzoeksprogramma's zijn niet goed op elkaar afgestemd. Daardoor wordt veel overbodig wetenschappelijk onderzoek gedaan.

De 9 miljard euro die de EU samen met de lidstaten aan onderzoek jaarlijks uitgeeft kan veel efficiënter besteed. Dit zegt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (R&D) na een hoorzitting die hij op dit onderwerp heeft georganiseerd. Van Nistelrooij heeft hierover vragen gesteld aan de Raad en de Europese Commissie.

Van Nistelrooij: "Natuurlijk moet er een minimum aan concurrerend onderzoek worden geleverd, maar de organisatie kan veel efficiënter en dus goedkoper. Miljoenen euro's onderzoeksgeld kunnen beter worden besteed. Ik vind dat er een gemeenschappelijke onderzoeksagenda moet komen zodat onderzoekers van elkaar weten waar men mee bezig is. Ik wil van Europees Commissaris Janez Potocnik weten of hij dit initiatief ondersteunt."

85 % van de 9 miljard euro wordt nationaal besteed. Alle Europese landen besteden miljoenen euro's aan onderzoek naar bijvoorbeeld hernieuwbare energie, klimaatverandering, AIDS of Alzheimer.

Van Nistelrooij : "Voor de grote maatschappelijke dreigingen moet er een goede coördinatie komen. Voor toegepast onderzoek, zoals bijvoorbeeld in de auto- en vliegtuigindustrie, moet er daarentegen beter met het bedrijfsleven worden samengewerkt. Hoe gaat de Europese Commissie deze uitdaging aan nu ze de huidige R&D fondsen gaat evalueren?"

---