CDA

Esther de Lange: Lidstaten EU zelf verantwoordelijk voor bijzonder onderwijs.

De EU-lidstaten moeten zelf verantwoordelijk blijven voor zaken als het bijzonder onderwijs of huwelijksrecht.

Dit zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange (binnenlandse zaken/justitie) naar aanleiding van de stemming maandag 16 maart in de Commissie Burgelijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken over Europese ontwerpwetgeving tegen discriminatie.

Het CDA in het Europees Parlement heeft lang aangedrongen op een Europese kaderrichtlijn (wetgeving) over gelijke behandeling van personen ongeacht godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid.

Een deel van de richtlijn gaat over bijzonder onderwijs. Scholen met een bijzondere grondslag mogen leerlingen weigeren die zich niet kunnen vinden in de grondslag van de school. Dit mag echter niet leiden tot discriminatie op een andere grond dan religie of overtuiging. CDA-europarlementariër Esther de Lange vindt dat lidstaten zelf moeten beslissen of zij scholen die leerlingen weigeren zullen straffen. Er wordt niet getornd aan de bevoegdheden van lidstaten in bijvoorbeeld huwelijkrecht en bijzonder onderwijs.

Esther de Lange roept de Raad op om lidstaten uiteindelijk zelf het besluit te laten maken om hun bijzondere onderwijs zelf te laten regelen.

---