CDA

Esther de Lange: Dierenwelzijn bij slacht in heel Europa verbeteren

Maandag 16 maart jl stemde in het Europees Parlement de Landbouwcommissie over het commissievoorstel ter verbetering van dierenwelzijn bij het doden van dieren.

CDA-Europarlementariƫr Esther de Lange riep daarbij op dierenwelzijn te verbeteren over de hele breedte, dus ook bij ritueel slachten. Harmonisering is daarbij zeer belangrijk om zo een gelijk speelveld te krijgen. "Het komt nog te vaak voor dat onder het mom van rituele handelingen Europese dierenwelzijnstandaarden worden omzeild. Er mag wel rekening worden gehouden met de religieuze eisen, maar dierenwelzijn moet hierbij ook zeker in acht worden genomen. Het ontwikkelen van alternatieven in dit kader is van groot belang." Zij betreurt het huidige aangenomen compromis in het Europees Parlement dat deze overwegingen buitenwegen laat en lidstaten verplicht een uitzondering te maken voor ritueel slachten.

Esther de Lange wil tevens dat betere dierenwelzijnscontrole plaatsvindt op ingevoerde producten. "Als wij als Europeanen eisen aan onze producenten stellen op het gebied van dierenwelzijn dan moeten we dat zeker ook voor ingevoerde producten doen. Daarom vind ik dat de Europese Commissie hier alerter op moet zijn. Het is goed dat dit duidelijk wordt gemaakt in de huidige tekst."

Het commissievoorstel is gemaakt omdat de huidige welzijnssituatie bij slachthuizen sterk uiteenloopt. Per lidstaat worden verschillende eisen gesteld aan bijvoorbeeld bedwelmingsapparatuur en controle op de bedwelming van dieren. Elk jaar worden er bijna 360 miljoen varkens, schapen, geiten en runderen en meer dan vier miljard stuks pluimvee in slachthuizen in de EU gedood.

---