Gemeente Haaksbergen


Gemeente doet mee aan vergelijkend onderzoek
17-03-2009 Gemeente doet mee aan vergelijkend onderzoek Aan het eind van deze week krijgen 1.200 willekeurig gekozen inwoners van de gemeente Haaksbergen een brief met een vragenlijst van de gemeente. Bovendien krijgen inwoners de komende weken, nadat ze een bezoek gebracht hebben aan de publieksbalie van het gemeentehuis, een lijst met vragen over de dienstverlening van de gemeente. Datzelfde gebeurt in deze periode in enkele tientallen andere gemeenten in ons land.

De gemeente Haaksbergen doet voor de tweede keer mee aan het landelijk project `Waarstaatjegemeente.nl' waarbij de resultaten van een aantal onderzoeken vergeleken kunnen worden met die van andere gemeenten. Eind 2007 deed Haaksbergen voor de eerste keer mee aan dit zogeheten benchmarkonderzoek, dat toen nog de naam `De Staat van de Gemeente' droeg. Met de deelname aan het komende onderzoek wil het gemeentebestuur niet alleen weten hoe inwoners van Haaksbergen over hun eigen gemeente en over de dienstverlening denken, maar vooral ook hoe het staat in verhouding tot verschillende andere gemeenten. En bovendien kunnen de resultaten van nu weer worden vergeleken met die van 2007.

Haaksbergen bovengemiddeld
Op de lijst van in totaal 151 gemeenten in ons land die tot dusver hebben meegedaan aan het vergelijkend onderzoek `De Staat van de Gemeente', scoorde Haaksbergen bovengemiddeld met een 66e plek. De vorige keer werd onze gemeente op het onderdeel `klantcontacten' beoordeeld met 7,2. Dat rapportcijfer was er ook voor de gemeente Bunschoten, die de lijst van 151 deelnemende gemeenten aanvoert. Het onderzoek meet de houding en de opvatting van de inwoners over hun gemeente op zes verschillende rollen: kiezer, klant, onderdaan, partner, wijkbewoner en belastingbetaler.