Ingezonden persbericht


Talentenpodium Soestvrijstaal groot succes!

Afgelopen vrijdagavond vond talentenpodium Soestvrijstaal voor de tweede keer plaats en het is inmiddels een begrip aan het worden. In cultureel centrum Artishock gaf jong talent onvergetelijke optredens voor een enthousiast publiek. Met een opkomst van meer dan 100 jongeren hing er een gezellig drukke sfeer in de zaal. De podiumavonden van Soestvrijstaal zijn een aanloop naar het festival, dat op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, plaatsvindt. Tijdens het festival is een selectie van talenten uit Soest te zien, die voorafgaand aan het festival gecoacht worden door professionals. Zij worden afgewisseld met landelijk bekende artiesten.

Tijdens de tweede podiumavond afgelopen vrijdag kwamen allerlei soorten muziek voorbij: poprock, hiphop, house, Nederlandstalige nummers en gedichten. Tom en Tamara van het singer-songwriter duo O/M/A worden nu al vergeleken met Spinvis. Voor O/M/A is dat een groot compliment maar het belangrijkste voor hen is 'doen wat je leuk vindt!'. Met hun intrigerende muziek willen zij sfeer opwekken en meer betekenen dan 'dat bandje waar je met een biertje in je hand naar staat te kijken'.

Rowan Lodder, de host van Soestvrijstaal, heeft er zin in vanavond: 'het is veel drukker dan de vorige keer dus dit is een echte uitdaging voor mij!'. De Nederlandse hiphopformatie Nedertoon weet wat het is om voor een groot publiek op te treden. Eerder hebben zij op Parkpop, het grootste gratis festival in Nederland, gestaan. Nedertoon pakt het graag groots aan. ŽJezelf overtreffen, daar gaat het omÂŽ. In mei komt hun nieuwe album Odyssee uit, een conceptalbum met een combinatie van authentieke composities en op samples gebaseerde hiphopproducties, wat resulteert in een fascinerende muzikale reis. Nedertoon hoopt op festival Soestvrijstaal te staan, maar de komende tijd zijn zij in ieder geval te zien in Amsterdam, Tilburg (013) en Amersfoort.

Dichter Marius Sielcke zorgde voor kippenvel met zijn gedicht 'Als ik niet kan slapen'. 'Mooi', zegt Marius, dan is een sensationeel optreden gelukt. Voor Marius was het extra speciaal vanavond omdat er veel bekenden in de zaal stonden. 'Het is gezellig, druk en toch intiem in dit zaaltje. Buitengewoon verbijsterend'.

De 'pop zonder grenzen' van Jurriaan Sielcke is zeer catchy, maar er zit altijd een addertje onder het gras. JuR vindt het talentenpodium van Soestvrijstaal een goed initiatief, hoognodig zelfs. De cultuur moet up-to-date gehouden worden in Soest. Het verloedert, terwijl er wel degelijk potentie is in Soest. Hij zet zich graag in voor het behoud van cultuur in Soest en Baarn. Het virus moet verspreid worden, aldus JuR.

Micro Maniac, een progressieve poprock band, was terecht tevreden over hun allereerste optreden ooit tijdens Soestvrijstaal. De band haalt zijn inspiratie uit muziek van onder andere Bruce Springsteen en The Eagles. Micro Maniac oefent twee keer per week en is serieus bezig met het ontwikkelen van de band. Na wat extra oefenen waren zij er klaar voor om hun eerste show te geven tijdens Soestvrijstaal.

DJ AM, vermaakte het publiek met house, minimal en eclectic muziek. DJ AM staat voor de jam, ofwel 'het feest'. Zijn voorlopige hoogtepunt was een live performance in openluchttheater CABRIO met meer dan 400 bezoekers. ' Als mensen gaan dansen, is dat een goed teken'. Binnenkort draait DJ AM in Amsterdam, dus we gaan vast nog meer van hem horen!

De eerstvolgende editie van talentenpodium Soestvrijstaal vindt 17 april plaats in IDEA aan de Willaertstraat 49 in Soest, begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 00.30 uur. De toegang is gratis.

Soestvrijstaal, het podium voor de talenten van vandaag en de grote artiesten van morgen. Wees erbij, mis het niet!! Wil je zelf op het podium staan? Helpen organiseren? Of op een andere manier helpen? Ga naar www.soestvrijstaal.nl en vind alle informatie over de podiumavonden en het festival op de website.

-------------------------