Gemeente Aalten


Het Niet pluis- gevoel

Informatiebijeenkomst over vergeetachtigheid en (beginnende) dementie.

Vergeetachtigheid, moeite met concentreren of is het dementie? Iedereen vergeet wel eens wat. Dat is heel gewoon en niet iets om u zorgen over te maken. Mensen denken bij vergeetachtigheid al snel aan dementie. Er kan echter sprake zijn van gewone vergeetachtigheid, ouderdoms vergeetachtigheid, beginnende dementie of van tijdelijke klachten die samenhangen met andere problemen, zoals: een verhuizing, verlies van een dierbare, lichamelijke klachten, langdurige somberheid of een ziekenhuisopname.
Vergeetachtigheid is het bekendste verschijnsel van dementie. Daarom zijn veel mensen ook bang dat hun vergeetachtigheid het eerste teken is van achteruitgang die eindigt in totale afhankelijkheid. Dat hoeft echter lang niet altijd zo te zijn. Vergeetachtigheid kan ook een verschijnsel zijn van ouderdom zonder dat er sprake is van dementie. Bij toenemende vergeetachtigheid kun je er zelf last van hebben maar het kan ook een signaal vormen voor de omgeving. Het gevoel van hier is meer aan de hand kan ontstaan: dit wordt ook wel het niet pluis-gevoel genoemd.
Tijdens de informatiebijeenkomst zal aandacht besteed worden aan wat nu gewone ouderdoms vergeetachtigheid is en wat duidt op beginnende dementie. Daarbij is ook specifieke aandacht voor de omgeving. Mensen in de directe omgeving hebben vaak het idee dat er iets meer aan de hand is maar kunnen er niet precies de vinger op leggen.

Voor wie
Voor iedereen in de regio Achterhoek die meer wil weten over vergeetachtigheid en (beginnende) dementie.

Programma
Er wordt informatie over deze problematiek gegeven en u kunt uw eigen vragen stellen. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat is gewone vergeetachtigheid en wat is (beginnende) dementie?
- Hoe en waaraan kun je deze ziekte herkennen?
- Bij wie kun je terecht?

- Wat gebeurt er in het geheugenspreekuur?

- Wat kan de huisarts doen? Wat als iemand zelf niets wil?
- Hoe ervaren familieleden het niet pluis-gevoel?

Organisatie
GGNet organiseert de bijeenkomst in samenwerking met de Alzheimer Nederland afdeling Achterhoek. Tijdens de avond worden informatietafels verzorgd.

Praktische informatie
Tijdstip: Dinsdagavond 17 maart 2009 van 19.30 tot 21.30 uur: Waar: Activiteitencentrum de Pol: Polstraat 7 in Aalten 0543- 472836 Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden.
Aanmelding en informatie
De ervaring leert dat er veel belangstelling bestaat voor deze informatiebijeenkomsten. U kunt zich daarom het beste van tevoren aanmelden bij:
Secretariaat Preventie van GGNet, 0316 - 250760 / preventie@ggnet.nl, Of via Alzheimer Nederland afdeling Achterhoek, tel. 0543-46 11 04 of e-mail alzheimer.achterhoek@versatel.nl