Stichting Natuur en Milieu

Belangstelling voor Zeekracht in België

14 maart 2009 - Op dinsdag 17 maart organiseert de Vlaamse minister van mobiliteit, Kathleen van Brempt, een bijeenkomst over het Masterplan Zeekracht. Dit plan voorziet in een ring van windmolenparken op de Noordzee en is afkomstig van OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, in opdracht van Stichting Natuur en Milieu.

De minister ziet Zeekracht als dè oplossing om op termijn volledig duurzame energie te produceren. Maar dan moet wel de hele Europese Unie zich achter het plan scharen. Deze oproep doet de minister ook aanstaande zondag in het VARA-programma Vroege Vogels.

Al eerder liet de minister in een opiniestuk in De Morgen weten Zeekracht een geweldig idee te vinden. Plannen als deze van OMA verdienen alle politieke steun. De mijne hebben ze alvast. Ik wil er ook voor pleiten dat ons land het OMA-plan ernstig bestudeert en samen met Nederland het voortouw neemt om het plan op een Europees niveau te tillen.Samen kunnen we werken aan een Europees engagement, dat er voor zorgt dat de neuzen van alle betrokken landen in dezelfde richting staan.

Vertegenwoordigers van Belgische milieuorganisaties en van bedrijven op het gebied van duurzame energie zullen van gedachten wisselen over de plannen. Ook architect en voormalig Vlaams bouwmeester Bob Van Reeth, die dit project mee steunt, zal aanwezig zijn.

Art Zaaijer en Reinier de Graaf van OMA (Office for Metropolitan Architecture) verzorgen de presentatie. Ron de Wit van Natuur en Milieu, de opdrachtgever van deze studie, licht kort het belang van het project toe.

Publicatiedatum: 13-03-2009