Ingezonden persbericht


Overzicht trials nu beschikbaar voor kankerpatiënt

Amsterdam 17 maart 2009 - KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en het Integraal Kankercentrum Oost (IKO) lanceren vandaag een nieuwe website waar kankerpatiënten terecht kunnen voor een overzicht van experimentele behandelingen (behandelingen waarvan de werking en resultaten worden onderzocht). Deze trials waren voorheen vooral inzichtelijk voor professionals. Op www.kankeronderzoek.info kunnen bezoekers vanaf vandaag betrouwbare en objectieve informatie vinden over trials. Het initiatief past in de ontwikkeling dat de patiënt zelf meedenkt over het behandeltraject. Ook is de patiënt niet meer alleen afhankelijk van de kennis en doorverwijzing van de behandelend arts.

Er zijn patiënten die om uiteenlopende redenen meer informatie willen over nieuwe behandelingen die nog niet als standaardbehandeling zijn geïmplementeerd. Bijvoorbeeld om de medische wetenschap een stap verder te helpen of als er geen standaardbehandeling meer mogelijk is.

Patiënten ondersteunen
Met de website worden kankerpatiënten ondersteund in hun zoektocht naar informatie zodat zij in gesprek kunnen gaan met hun behandelend arts over eventuele deelname aan een trial. De informatie op de website zorgt ervoor dat patiënten een betere gesprekspartner worden voor hun specialist.

Onderzoek nieuwe behandeling essentieel
Artsen en onderzoekers proberen behandelingen van kanker te verbeteren. Dat vindt plaats op een zorgvuldige en wetenschappelijk verantwoorde manier. Voordat een nieuwe therapie of geneesmiddel ingevoerd kan worden, is het noodzakelijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de werking van de nieuwe behandeling. Het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen of behandelmethoden gebeurt in verschillende fasen. De nieuwe fase van het onderzoek kan pas worden gestart als de vorige succesvol is afgerond.

Verschillende fasen trials
In fase I wordt nagegaan hoe mensen de behandeling verdragen. Bij geneesmiddelenonderzoek kijkt men ook hoe het medicijn zich in het menselijk lichaam gedraagt en welke toedieningsvorm het meest geschikt is. Het doel van fase II onderzoek is om na te gaan of een nieuwe behandeling of combinatie van behandelingen bij een bepaalde soort kanker ook bij de mens tumorcellen vernietigt. Bij fase III onderzoek wordt de standaardbehandeling vergeleken met een nieuwe behandeling of een nieuwe combinatie van behandelingen.

Implementatie website
Op dit moment is de algemene informatie over trials op de website compleet. In het trialoverzicht is nu nog een beperkt aantal trials te vinden, maar dat aantal zal maandelijks toenemen.



Ingezonden persbericht