NEN


Noodverlichting: wel normen, geen certificering

maandag 16 maart 2009, 15:32

Sinds het overheidsbesluit Brandveilig gebruik bouwwerken - het Gebruiksbesluit - van kracht werd, zijn de installatietechnische brandveiligheidsvoorschriften voor gebouwen landelijk uniform geworden.

Tot voor kort konden deze nog van gemeente tot gemeente verschillen, maar daaraan is begin dit jaar een einde gekomen. Onder de voorschriften vallen ook de antipaniekverlichting, vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting, ofwel de noodverlichting. In de afgelopen jaren zijn verschillende normen ontwikkeld die eisen stellen aan deze voorzieningen. Toch zijn er vooral in de wetgeving hiaten gebleven, zo signaleert Herold Boertjens van Famostar in Velp. En dat zorgt voor onduidelijkheid. Reden voor het bedrijf om een 'kenniscentrum noodverlichting' in te richten.

NEN-EN 1838
Het Bouwbesluit wijst de gebouwen en ruimten aan waarin een noodverlichtingsinstallatie moet worden aangelegd. De Regeling Bouwbesluit verwijst niet naar normen op dit gebied. Wel naar NEN 1010, maar ook die verwijst niet naar specifieke toepassingsnormen voor noodverlichting. "Het minimum dat het Bouwbesluit voorschrijft, kan in een aantal gevallen echt heel gevaarlijk zijn", zegt Boertjens. "Dan kan je tijdens je vlucht bij brand zelfs in een donkere gang terechtkomen. De Europese norm voor noodverlichting NEN-EN 1838 biedt veel meer veiligheid." Maar die norm wordt in de Regeling Bouwbesluit dus niet aangewezen.

Gebruiksbesluit
Wat bij het nieuwe Gebruiksbesluit als eerste opvalt, is dat voor de meeste gebouwen een gebruiksvergunning niet langer verplicht is. Deze vergunningsplicht is komen te vervallen voor cafés, restaurants, kantoren, scholen, winkels en publieksgebouwen. Voor deze gebouwen bestaat wel een meldingsplicht bij een verwacht aantal aanwezigen van vijftig of meer. Deze meldingsplicht geldt ook voor kamerverhuur.

Paniek en verwarring
"Noodverlichting moet in een aantal gevallen aan hogere eisen voldoen dan het minimale niveau dat normen en wet- en regelgeving voorschrijven. Geen gebouw is hetzelfde en mensen gedragen zich in een Ikea-vestiging nu eenmaal anders dan in een ziekenhuis of hotel. Dus zou ook geen noodverlichtingsinstallatie hetzelfde moeten zijn. Dit vraagt om veel kennis van de installateur die de installatie ontwerpt en aanlegt. Goede kennisoverdracht en voorlichting zijn dan ook hard nodig."

Advies nodig?
Het toepassen van normen in de dagelijkse praktijk is niet altijd eenvoudig. Ook de snelle ontwikkelingen in de Europese regelgeving leiden tot een sterke behoefte aan informatie. Heeft u inhoudelijke vragen over normtoepassing en de relatie met regelgeving, dan staan onze consultants u graag te woord. Met bijgaand formulier kunt u een vraag stellen. Onze consultants doen hun uiterste best uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1010:2007+C1:2008 nl (Norm) NEN-EN 1838:1999 nl (Norm) NEN-EN 13032-3:2007 en (Norm) NTA 8112-1:2002 nl (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)