NEN


Elektrotechniek positief over 2009

maandag 16 maart 2009, 16:06

Ondanks de kredietcrisis verwachten de elektrotechnische bedrijven in Nederland dit jaar een positieve ontwikkeling qua omzet en werkgelegenheid. Dit blijkt uit een ledenenquête van Fedet, de federatie van elektrotechnische bedrijven.

De bedrijven geven een krappe voldoende voor de brancheconjunctuur als geheel, een 6-. Ondanks de desastreuze economische gevolgen van de kredietcrisis verwacht Fedet-voorzitter Hans Segers dat de branche in
2010 weer 'boven jan' zal zijn. Segers: "Elektrotechniek is nu eenmaal onmisbaar voor de samenleving. Denk alleen maar aan energiedistributie, licht, communicatie en klimaatbeheersing."

Export
Uit de Fedet-enquête blijkt verder dat gemiddeld 70% van de bedrijven in 2008 een positieve omzetontwikkeling had ten opzichte van 2007, maar dat de kosten navenant zijn gestegen. Gemiddeld wordt 4,2% van de omzet geïnvesteerd in duurzame kapitaalgoederen. In de elektrotechnische sector wordt 17% van de omzet direct geëxporteerd; slechts een op de vijf bedrijven doet uitsluitend zaken binnen Nederland. De belangrijkste exportmarkten zijn België en Duitsland, en de overige EU-landen als geheel. Jan Kamminga, voorzitter van FME-CWM, memoreert dat veel elektrotechnische bedrijven nog voldoende opdrachten in de orderportefeuille hebben. Kamminga: "In de automotive gaat het al een tijd slecht en ook de bouwsector heeft het nu uitermate zwaar. Maar de ET-orderportefeuille is breder dan dat, en vaak nog goed gevuld tot ver in 2009."

Kansen voor duurzaamheid
Kamminga en Segers zullen gezamenlijk de roep richting de overheid versterken waar het gaat om de aanpak van de recessie. Kamminga: "Het is belangrijk dat de markt in de loop van 2009 weer wordt gereanimeerd. De overheid moet meer optreden als 'launching customer', moet projecten naar voren halen. Elektrotechniek biedt een kans voor de overheid op alle niveaus (Rijk, provincies, gemeenten) om duurzame oplossingen voor energie-efficiëntie en uitstootbeperking zelf te kopen."

Advies nodig?
Het toepassen van normen in de dagelijkse praktijk is niet altijd eenvoudig. Ook de snelle ontwikkelingen in de Europese regelgeving leiden tot een sterke behoefte aan informatie. Heeft u inhoudelijke vragen over normtoepassing en de relatie met regelgeving, dan staan onze consultants u graag te woord. Met bijgaand formulier kunt u een vraag stellen. Onze consultants doen hun uiterste best uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1010:2007+C1:2008 nl (Norm) NPR 5310:2007+A1:2008 nl (Norm) NEN
3140:1998 nl (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)