NEN


NEN richt nieuwe werkgroep op voor classificeren van documentsoorten

maandag 16 maart 2009, 14:33

Om het vastleggen en het terugzoeken van documenten te vergemakkelijken, is het handig deze te classificeren. NEN heeft daarom een werkgroep opgericht die een normdocument gaat ontwikkelen. Hierin worden documentsoorten geclassificeerd en eenduidig benoemd. De werkgroep werkt onder de verantwoording van de normcommissie Informatie- en Archiefmanagment.

Sommige gemeenten maken gebruik van 600 werkprocessen waar documenten bij horen. Er worden verschillende lijsten met documenttypen gebruikt in Nederland. Het kan voorkomen dat op een lijst meer dan 5000 documenttypen voorkomen. Op basis van bestaande lijsten met documenttypen gaat de werkgroep een basislijst van documentsoorten maken. Naar verwachting worden ongeveer zestig documentsoorten met hun relaties opgenomen. Dit aantal kan in latere versies worden uitgebreid of ingeperkt. Het normdocument wordt zo opgezet dat gebruikers zelf documenttypen kunnen toevoegen, indien nodig.

De documentsoorten die veel worden gebruikt, worden in het normdocument opgenomen. Per documentsoort kan de volgende informatie worden opgenomen:

- beschrijving (vrije tekst);

- minimale set metagegevens;

- personen/organisaties die bij het document zijn betrokken (actor, auteur en geadresseerde);

- processen en de omgeving waarin het document een rol speelt;
- vorm van de documentsoort;

- synoniemen;

- voorbeelden van specifieke proces- en documenttypes. Metagegevens die van belang zijn voor specifieke applicaties of werkprocessen, worden niet opgenomen.

Voordelen
De norm kan de interoperabiliteit verbeteren tussen applicaties en de omgeving waarin informatieobjecten worden opgeslagen, bijvoorbeeld binnen de kaders van de norm NEN 2082 en rekening houdend met NEN-ISO
15489. Een classificatie vereenvoudigt ook het koppelen van de verschillende processen in een keten. Daarnaast is een eenduidige benaming van documentsoorten van belang als verschillende processen gegevens van elkaar gebruiken. Hoewel het normdocument gebaseerd wordt op documenttypen die gebruikt worden door de overheid, is het uitganspunt van de werkgroep dat het normdocument ook bruikbaar moet zijn voor het bedrijfsleven.

Het lidmaatschap van de werkgroep staat open voor de leden van de normcommissie Informatie- en Archiefmanagment. Deze commissie is onder andere verantwoordelijk voor NEN 2082 Eisen voor functionaliteit van informatie- en archiefmanagement in programmatuur. Meer informatie over deze commissie vindt u op haar website. Op het moment zijn de Hogeschool van Amsterdam/Universiteit van Amsterdam, afdeling Mediastudies en Centric lid van de werkgroep.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze werkgroep, de genoemde norm(en) of over het normalisatieproces: Jan Rietveld, consultant Kennis- en Informatiediensten, telefoon (015) 2 690 376 of e-mail jan.rietveld@nen.nl.