Gemeente Oldebroek


Goede resultaten voor gemeente Oldebroek in het onderzoek ´Waar staat je gemeente.nl´

Eind 2008 is het publieksonderzoek Waarstaatjegemeente.nl. uitgevoerd. 600 inwoners vulden de vragenlijst in. Zij gaven de gemeente onder andere het rapportcijfer 7,2 voor de dienstverlening. Oldebroek scoort gemiddeld hoger dan andere gemeenten kleiner dan 25.000 inwoners.

Waar staat je gemeente.nl
In dit onderzoek geven burgers vanuit hun verschillende rollen of posities een cijfer aan de gemeente. Die rollen zijn: de burger als Kiezer, Klant, Onderdaan, Partner, Wijkbewoner en Belastingbetaler. Gevraagd is hoe goed de gemeente het voor de inwoners op die terreinen doet. Voor het onderzoek kregen 1.200 inwoners een vragenlijst toegestuurd. 400 personen kregen een vragenlijst bij een van de balies van de gemeente.

Score
De scores liggen gemiddeld boven die van de andere kleine gemeenten (zie kader). De waardering voor de politiek is in geen van de gemeenten erg hoog, maar met een 5,6 scoort Oldebroek toch net voldoende. De inwoners zijn over de dienstverlening aan de balies heel tevreden.

Rapportcijfers vergeleken met andere gemeentenOldebroek Gemiddelde van 17 kleine gemeenten
Burgerrollen
Kiezer: waardering burgers voor gemeentebestuur5,65,4 Klant: waardering voor dienstverlening en informatie7,27,0 Onderdaan: waardering over gemeentelijke regels en handhaving 5,85,9 en leefbaarheid / veiligheid
Partner: waardering over inspraak en het betrekken van burgers5,45,1 bij plannen en uitvoering
Wijkbewoner; waardering omgeving en voorzieningen 6,56,5 en het beheer door de gemeente
Belastingbetaler: heeft de gemeente de financiën goed op orde? en mening burger: de gemeente is belastinggeld waard5,96,1

In 2006 deed Oldebroek ook mee aan het onderzoek. De inwoners gaven in 2008 een hoger cijfer vanuit hun positie als Klant en Wijkbewoner (+0,2 punt) en hun rol als Kiezer (+0,1 punt). Een lager cijfer was er voor de rol als Onderdaan (-0,2) en Belastingbetaler (-1,1). De daling van dit laatste cijfer komt door de minder goede financiële positie sinds 2006 van de gemeente, die ook meetelt in dit onderzoek. De beoordeling van de burgers op dit punt was wel hoger dan in 2006.

Over de afzonderlijke vragen noemen we nog enkele opvallende cijfers: OldebroekGemiddelde van
23 gemeenten
Oordeel van inwoners over:
Voorzieningen jongeren in de wijk4,24,3
Uitgaansmogelijkheden in de gemeente 4,8 6,3
Handhaving van regels5,35,2
Leefbaarheid in de buurt7,57,5

Vervolg
Wij gebruiken de resultaten van het onderzoek om onze dienstverlening te verbeteren. In de programmabegroting van 2009 is bijvoorbeeld al opgenomen dat de gemeente in 2010 een hoger cijfer wil halen voor de dienstverlening (de burger als Klant). In 2010 doet Oldebroek opnieuw mee aan Waarstaatjegemeente.nl.

Rapport
Het onderzoeksrapport staat op de website van de gemeente. Op de website Waarstaatjegemeente.nl. staan meer gegevens over gemeenten op diverse terreinen. Ook de gegevens uit dit onderzoek komen binnenkort op die website.