Gemeente Haren

Advies: gemeenschappelijke buitendienst Haren en Tynaarlo

Gemeentewerf in Tynaarlo

17/03/2009

Volledige samenvoeging van de buitendiensten van de gemeenten Haren en Tynaarlo, onder één leidinggevende en onder één dak: Tynaarlo. Zo luidt het eindadvies van organisatieadviesbureau Conspect. Dit bureau voerde onlangs een studie uit naar de kansen voor de buitendiensten van beide gemeenten.

Deze uitkomst vinden de colleges niet verrassend: samenvoeging van beide diensten onder één leidinggevende biedt de meest slagvaardige en efficiënte organisatie. Ook is duidelijk dat de gemeentewerf van de gemeente Tynaarlo veel meer mogelijkheden biedt voor een moderne bedrijfsvoering dan die van Haren. Door de gemeenschappelijke werf kunnen de diensten ook efficiënter met de voorzieningen omgaan.

Samenvoeging

De samenvoeging van de buitendiensten is niet in één klap te realiseren. Daarvoor zijn de diensten te verschillend op het gebied van procedures en wijze van opdrachtverstrekking. Daarom kregen beide colleges het advies om de samenvoeging van de buitendiensten volgens een geleidelijk scenario met specialistische teams uit te voeren. De medewerkers van de buitendiensten zijn nauw betrokken bij het opstellen van het adviesrapport, evenals bij het verder uitwerken ervan. De colleges van Haren en Tynaarlo willen het advies nu verder zo laten uitwerken dat de specialistische teams op 1 januari van start kunnen gaan. Voordat het echter zover is moeten de ondernemingsraden van beide gemeenten nog hun advies uitbrengen over de plannen.

Convenant

Vorig najaar tekenden de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Haren en Tynaarlo een convenant met daarin hun ambities voor samenwerking of gezamenlijke uitvoering van gemeentelijke taken. Hiermee willen beide colleges de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening verder verbeteren, de kwetsbaarheid verminderen en efficiënter/effectiever werken.